Samen Zwanger - Baby in bed is onveilig

Baby in bed is onveilig. In Groot-Brittannië sterven jaarlijks 133 baby’s, ruim twee per week, doordat ze in het bed van hun ouders slapen. In de afgelopen vijf jaar zijn in het land 665 kinderen overleden waarbij ‘co-sleeping’ een factor was.

In Amerika is het inmiddels een trend onder beroemdheden, die op sociale media en in boulevardbladen vertellen hoe bijzonder en intiem het is om zo met je kind de nacht door te brengen. En ook Nederlandse sites promoten het om met je pasgeboren kind in bed te slapen.

Wiegendood

“Het was een niet heel Nederlandse gewoonte, maar het neemt wel toe”, zegt Adèle Engelberts, kinderarts en bestuurslid van Landelijke werkgroep Wiegendood van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Het in bed slapen blijkt een belangrijke factor te zijn bij de wiegendood van jonge kinderen, tot 4 maanden oud. “Dat baart ons zorgen”, zegt Engelberts. Ze is een fervent tegenstander van co-sleeping.

“Hoe jonger het kind, hoe groter de kans op wiegendood als je het bij je in bed neemt. Nederlands onderzoek heeft uitgewezen dat de eerste maand er een tien keer groter risico is. Bij de derde maand een twee keer groter risico. Dus mijn dringend advies zou zijn om het niet te doen.”

“Het kind kan het te warm krijgen door het dekbed, tussen matrassen bekneld raken, uit bed vallen of met zijn gezichtje tegen kussens aandrukken. Bovendien kan een slapende ouder op het kind rollen.” Het risico neemt volgens Engelberts toe als ouders roken, medicijnen of drugs hebben gebruikt, hebben gedronken of erg vermoeid of gestrest zijn.

“Veilig slapen betekent: geen knuffels, niet te warm, het bed kort opmaken. Bij je ouders in bed lig je al snel naast twee enorme kruiken van 37 graden, veel kussens en een warm dekbed”, aldus de arts.

Levensbedreigend

De officiële richtlijn van NCJ, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, schrijft voor dat het het veiligste is als een baby in een wiegje of bedje in dezelfde kamer slaapt.

Alexander Otto, vader van drie kinderen, sliep ook met zijn kinderen in bed. “Ik vind dat goed voor de kinderen, goed voor de hechting en het is gezellig.” Het voelde bij Otto nooit onveilig. “Ze waren denk ik ook al iets ouder. Deels deden we het uit gemak of luiheid, zodat we er ’s nachts niet uit hoefden.”

Otto verkoopt nu co-sleepers, een soort ledikantjes die aan het ouderlijk bed hangen. Al kleven aan die constructie ook gevaren omdat een baby nog steeds in het ouderlijk bed kan rollen. “De veiligheid is niet aangetoond. Slapen in een eigen wieg blijft het veiligst”, zegt Roos Gerritse, hoofd van de kraamzorg-opleidingen in Schoonhoven.

Verwarrend

De kraamzorg geeft kersverse ouders vooral advies over de risico’s van kussens, het dekbed, de mogelijkheid van verstrikking tussen de matrassen. “Maar mensen denken ook: als het in een winkel ligt, zal het wel veilig zijn. Dat is verwarrend. Want dat hoeft niet zo te zijn”, zegt Gerritse.

“Het blijft natuurlijk goed dat er aandacht is voor de hechting van een kind. Maar het in bed nemen van een zuigeling brengt echt enorme risico’s met zich mee. Dus doe het liever niet.”

 

Samen slapen kwam tot 1994, toen de gewoonte uit de Verenigde Staten naar Nederland kwam, eigenlijk niet voor. Maar toen het samen slapen populairder werd in Nederland, steeg parallel daaraan ook het overlijdenspercentage van baby’s in het ouderlijk bed. “Dank zij de actuele kennis van gevallen van wiegendood is het verhoogd risico van samen slapen in Nederland duidelijk aan te tonen”, schrijft het NCJ.

 

Bron: NOS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in