Samen Zwanger - Bijzonderheden bij het geven van borstvoeding

Enkele van de meest voorkomende problemen met borstvoeding die je in de eerste zes weken kunt tegenkomen zijn:

Stuwing

Het op gang komen van je melkproductie en een verhoogde doorbloeding zorgt ervoor dat je borsten pijnlijk en gespannen gaan aanvoelen. Dit duurt ongeveer tot 5 dagen na de bevalling en wordt stuwing genoemd. Het is de manier van je lichaam om ervoor te zorgen dat er voldoende melk is voor je pasgeboren baby;

Pijnlijke tepels en tepelkloven

Tepelkloven zijn kleine scheurtjes in de tepel, waardoor die erg pijnlijk kan worden. Het komt vaak voor dat moeders pijnlijke tepels hebben in de eerste dagen van borstvoeding. Maar het hebben van een ernstige of langdurige pijn is niet iets wat je zou moeten verwachten of verdragen. Borstvoeding moet leuk zijn voor jou en je baby. Als dat niet het geval is, is dit een teken dat je een aantal dingen moet veranderen, met de hulp van je verloskundige of lactatiedeskundige;

Mastitis

Mastitis is een pijnlijke ontsteking van je borstweefsel. Het komt het meest voor tijdens de eerste maand dat je borstvoeding geeft, maar de ontsteking kan zich op elk moment ontwikkelen – ook nadat je je kind hebt gevoed. Het ontstoken gebied kan rood, gezwollen, ongebruikelijk warm, pijnlijk en/of ongemakkelijk aanvoelen.

Lijd niet in stilte. Bel je arts of een lactatiekundige als je lijdt aan een van de bovenstaande aandoeningen, als je pijn hebt of als lichamelijk ongemak het geven van borstvoeding in de weg staat.

Spruw bij baby

Spruw wordt in de volksmond mondschimmel genoemd. Deze aandoening veroorzaakt crème/witte of gele vlekken in de mond, op de lippen en op de tong van je baby. En kan zich ook verspreiden naar zijn keel, amandelen en/of slokdarm. Sommige moeders en baby’s geven de infectie afwisselend door: Je baby kan spruw verspreiden als je borstvoeding geeft, wat resulteert in een pijnlijke schimmelinfectie op je tepels die behandeling vereist. En je kunt je baby weer besmetten met spruw als je borstvoeding geeft. Je arts kan een schimmelmedicijn voorschrijven en het kan ongeveer twee weken duren voordat de infectie weg is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in