Samen Zwanger - Feiten en weetjes over tweelingen

De geboorte van een meerling is een bijzondere gebeurtenis. Hoe vergroot je de kans op een meerling? Hoe kun je een eeneiige tweeling uit elkaar houden? Communiceren tweelingen al in de baarmoeder met elkaar? En is de kans op een tweeling (of meerling) groter na vruchtbaarheidsbehandelingen? De meest interessante feiten en weetjes vind je hieronder.

Bij een eeneiige tweeling kun je de twee wondertjes uit elkaar houden door naar de navels te kijken. Bij het verwijderen van de navelstreng ontstaan er namelijk twee verschillende littekens.

Een tweeling, twee vaders

De kans bestaat dat een eitje door verschillende vaders wordt bevrucht. Dit betekent dat een tweeling meer dan twee biologische vaders kan hebben. Deze kans is echter erg klein. De 25-jarige Marian uit Apeldoorn had in één week een dubbele eisprong en seks met twee verschillende mannen, daardoor raakte zij zwanger en heeft de tweeling twee vaders.

Tweeling met een kleurrijke twist

Het is mogelijk dat een tweeling een verschillende huidskleur en een verschillende kleur ogen heeft. Toch is die kans minimaal. De twee-eiige tweelingzussen Myla en Anaya Yarker is een heel bijzondere tweeling. Myla heeft een donkere huid, bruine ogen en bruine lokken en Anaya heeft een bleke huid, blonde haren en blauwe ogen.

Spiegeltje, spiegeltje

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 25 procent van de tweelingen op de wereld komt als gespiegelde eeneiige tweelingen. Moedervlekken verschijnen bijvoorbeeld bij de ene op de linker heup, terwijl ze bij de ander op exact de tegenovergestelde plek zitten, namelijk de rechter heup. Ook kan het voorkomen dat de één linkshandig is en de ander rechts als voorkeurshand heeft. Bovendien kunnen haarkruinen of de onregelmatige stand van de tanden in spiegelbeeld zijn. Soms zijn interne organen, zoals het hart en de longen, zelfs gespiegeld.

Daar word je groot en sterk van!

Het is bewezen dat lange vrouwen een grotere kans op een tweeling hebben. Lange vrouwen hebben namelijk meer proteïne (IGF). Proteïne stimuleert de groei van botten en dit zorgt er dan weer voor dat je vaker ovuleert. De verloskundige Gary Steinman vergeleek de lengtes van vrouwen die twee- of drielingen kregen met de lengte van de gemiddelde vrouw. Het verschil? Ongeveer 3 cm.

Buikmaatjes

Tweelingen communiceren al volop met elkaar tijdens de zwangerschap. Na 14 weken zoeken de tweelingen elkaar op en kunnen ze elkaar betasten. Na 18 weken raken ze elkaar vaker aan dan zichzelf.

Vingerafdruk

Identieke tweelingen hebben dezelfde vingerafdruk tussen de 6e en 13e week van de zwangerschap. Daarna raken ze de vruchtzak aan waardoor unieke ribbels en lijnen op de vingertjes ontstaan. Overigens is het DNA van eeneiige tweelingen voor 99,9% identiek.

Geheimtaal

Voordat tweelingen hun moedertaal onder de knie krijgen, communiceren ze vaak met elkaar. Maar liefst 40% van de tweelingen ontwikkelt een eigen taal, voordat ze hun moedertaal kunnen spreken. Ze proberen de woorden die ze horen na te babbelen en creëren daarmee een eigen taal. Deze taal vervalt naarmate ze ouder worden en de taal echt beginnen te leren.

Zuivelproducten

Uit onderzoek aan het Long Island Jewish Medical Centre in New York is gebleken dat het nuttigen van zuivelproducten de kans op het krijgen van tweelingen vergroot. Het nuttigen van zuivelproducten bevordert de aanmaak van een eiwit (IGF). Dit eiwit zorgt ervoor dat de eierstok meer eitjes los laat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in