Samen Zwanger - Geboortevlekken Ooievaarsbeet, café au lait vlekken, mongolenvlekken

Geboortevlekken zijn plekken met een verkleurde huid die bij de geboorte op het lichaam van een kind te zien zijn of binnen enkele maanden na de bevalling verschijnen. Meer dan 80 procent van de baby’s heeft een geboortevlek.

Sommige vlekken blijven levenslang, terwijl andere gedurende de jaren vervagen. De meeste geboortevlekken vallen in een van de twee categorieën: vasculaire vlekken of pigmentvlekken. Vasculaire moedervlekken worden veroorzaakt door bloedvaten onder het huidoppervlak. Ze variëren in kleur van roze/rood tot blauwachtig, afhankelijk van de diepte van de bloedvaten. Gepigmenteerde moedervlekken (meestal bruin, grijs, blauwachtig of zwart) zijn het gevolg van een abnormale ontwikkeling van de pigmentcellen.

Hoe de meest voorkomende geboortevlekken eruit zien

Geboortevlekken zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren en ze kunnen overal op het lichaam verschijnen. Dit is een aantal van de meest voorkomende soorten:

Ooievaarsbeet

Dit zijn vlekkerige roze of paarse platte strepen die worden gevormd door verwijde haarvaten in de buurt van het huidoppervlak. Dit is de meest voorkomende geboortevlek. Ze vallen op als je baby huilt of als de temperatuur verandert.

Café au lait vlekken

Dit zijn bruine of lichtbruine platte vlekken. De vlek ontstaat omdat er op die plek veel meer pigment wordt aangemaakt dan in de omgevende huid.

Mongolenvlekken

Deze vlekken komen meestal voor bij baby’s met een donkere huiskleur. Het ziet eruit als een blauwe plek. De vlek ontstaat doordat er pigmentcellen in het vetlaagje van de huid zitten.

Wijnvlekken

De wijnvlek is een roodachtige paarse verkleuring van de huid. Het is een aangeboren huidafwijking, waarbij aan de oppervlakte van de huid een overmatige groei van bloedvaten aanwezig is.

Aardbeienvlekken

Dit zijn kleine rode, bobbelige vlekjes. Een aardbeienvlek is een abnormale ophoping van bloedvaten in de huid en wordt ook wel hemangioom genoemd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in