Samen Zwanger - Geen zorgen wanneer je baby moet niezen

Als nieuwe ouder krijg je er gelijk een hoop nieuwe zorgen bij. Dus je wilt niet dat er ook maar iets mis is met je baby’s gezondheid. Als je baby moet niezen hoeft dat niet gelijk te betekenen dat je kleintje ziek is. In tegendeel, je hoeft je eigenlijk helemaal geen zorgen te maken.

Hoewel je niet zo snel in paniek schiet als je zelf moet niezen, zijn je oren en ogen gespitst bij elk kuchje, huiltje of eigenlijk elk geluidje dat je baby maakt. Logisch, want je eerste prioriteit ligt vanaf nu bij je pasgeboren spruit en je moet er niet aan denken dat er iets aan de hand is.

Als je baby moet niezen, is je eerste reactie misschien: ‘naar de dokter!’, maar een nies is – net zoals bij ons volwassenen – vaak gewoon iets onschuldig. Een nies heeft vaak een doodnormale reden.

Oorzaken

Om maar met de deur in huis te vallen. Als je baby moet niezen, is dat eigenlijk juist een heel goed teken. Het betekent simpelweg dat het afweersysteem van je kleintje goed werkt. Daarbij is niezen een reflex als reactie op iets dat de neus binnenkomt, dus daarnaast is het ook een signaal dat het zenuwstelsel goed functioneert.

Waarom je baby dit dan doet? Eigenlijk om dezelfde redenen als wanneer je zelf moet niezen. Een vuiltje of iets dat de slijmvliezen in de neus irriteert, dringt binnen en daardoor moet je baby niezen. Het is dus eigenlijk een noodzaak dat je baby niest, om de indringer eruit te krijgen.

Stof, pollen of andere dingen die in de lucht vliegen kunnen zo de neus van je baby inkomen. Dat is niet erg, voorkomen kun je dit niet, maar je kunt je baby wel helpen als hij of zij moet niezen.

Dit kun je doen

Omdat de neus van je baby en daarmee ook de holtes een stuk kleiner zijn dan bij volwassenen, is het belangrijk dat als je baby niest je ervoor zorgt dat je de neus schoon en vrij houdt. Dus extra vaak het neusje snuiten en regelmatig checken of alles nog fris oogt. Daarbij ademen baby’s vaak door hun neus dus is het extra belangrijk dat de neus schoon is.

Vermijd verder rokerige of stoffige ruimtes als je merkt dat je baby daar gevoelig op reageert. Rook je zelf? Doe dit dan buiten en vraag anderen dit ook te doen. Check ook of er bloemen in huis staan waar je kind op kan reageren en stofzuig het huis regelmatig.

De dokter

In uitzonderlijke gevallen kan het niezen duiden op een grotere, achterliggende oorzaak, zoals een bacterie of virus. Als het niezen van je kindje gepaard gaat met andere symptomen van griep, zoals koorts of moeite hebben met ademen, dan is het slim om gelijk even een arts te raadplegen.

 

Bron: Mamaenzo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in