Samen Zwanger - Hazenlip (schisis)

Een hazenlip is een spleet in de bovenlip, tussen de mond en de neus. Sommige kinderen hebben slechts een kleine inkeping in de lip, terwijl andere een meer uitgesproken spleet hebben. Sommige baby’s hebben een ernstige kloof tussen hun lippen en neus. Baby’s met een schisis kunnen een spleet in hun lip, de kaak of zelfs in hun gehemelte hebben. Ook een combinatie is mogelijk.

Oorzaak

De exacte oorzaak van schisis is onbekend. Het bewijs suggereert dat het een combinatie is van genetische (geërfde) en externe factoren. Onderzoeken hebben aangetoond dat je meer risico loopt om een baby met een hazenlip te krijgen als je:

  • Alcohol drinkt;
  • Rookt;
  • Overgewicht hebt;
  • Diabetes vóór de zwangerschap had.

Er wordt gedacht dat bepaalde geneesmiddelen die tijdens de zwangerschap worden ingenomen ook het risico op het krijgen van een baby met een hazenlip kunnen vergroten. Neem dus contact op met je arts en geef aan welke medicatie je gebruikt.

Voorkomen

Je kunt niet voorkomen dat je baby een hazenlip krijgt. Toch wordt er aanbevolen dat je de eerste 3 maanden van je zwangerschap (het liefst al vóór de zwangerschap) foliumzuursupplementen neemt en een gezond dieet volgt terwijl je zwanger bent. Op deze manier loop je minder risico op schisis.

Behandeling en diagnose

In het begin van je zwangerschap wordt het gezichtje van je baby gevormd. Zijn er problemen in de ontwikkelding, dan kan een schisis ontstaan. Een schisis ontstaat dus eigenlijk in de eerste 3 maanden van je zwangerschap en wordt meestal tijdens de 20-weken-echo gediagnosticeerd. Andere worden pas na de geboorte opgemerkt. Schisis wordt meestal met een operatie gerepareerd om de kloof dicht te maken. Als je baby wordt gediagnosticeerd met schisis, wordt hij doorverwezen naar een gespecialiseerd team om zijn behandeling in te plannen. De eerste afspraak zou een paar weken na zijn geboorte plaats moeten vinden. Maar de operatie vindt pas vanaf 3 tot 4 maanden plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in