Samen Zwanger - Hielprik

Bij een hielprik wordt een kleine hoeveelheid bloed uit de hiel van je pasgeboren baby afgenomen. Dit gebeurt in de eerste week na zijn geboorte. Dit bloed wordt in een laboratorium op een aantal zeldzame ziekten getest.

Zodra je zo’n ziekte vroegtijdig ontdekt, kun je het snel laten behandelen en ernstige fysieke of mentale schade voorkomen of beperken. De meeste van deze ziekten kunnen niet worden genezen, maar wèl worden behandeld (bijvoorbeeld met medicatie of een aangepast dieet).

Deelnemen

De deelname aan de hielprik is vrijwillig, dus je moet toestemming geven. De hielprik kan belangrijk zijn voor de gezondheid van je kind, daarom wordt deze test ook sterk aanbevolen. Wil je je baby absoluut niet aan deze test laten deelnemen, meld dit dan vóór de bevalling aan je verloskundige.

Je baby kan alleen deelnemen als zijn geboorte bij de burgerlijke stand is doorgegeven. Je moet dit binnen 3 dagen na de geboorte van je baby regelen. Houd rekening met eventuele feestdagen en het weekend. Na registratie zal het kantoor van de burgerlijke stand een elektronisch rapport naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sturen.

Werkwijze

Een medewerker van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) of je verloskundige zal je in de eerste paar dagen na de geboorte van je kind thuis bezoeken om de hielprik uit te voeren. Als het mogelijk is, word je van tevoren gebeld om een ​​afspraak te maken voor dit bezoek. Ligt je baby nog in het ziekenhuis, dan wordt de hielprik daar uitgevoerd. Er wordt een gaatje in de hiel van je baby geprikt en er worden een paar druppels bloed verzameld op een speciale verzamelkaart die bekend staat als de Guthrie-kaart. Je baby huilt misschien een beetje.

Uitslag

In de meeste gevallen is de uitslag binnen 4 weken bekend. Zijn de resultaten normaal, dan word je niet op de hoogte gebracht. Wordt er een afwijking geconstateerd, dan neemt de huisarts contact met je op. In sommige gevallen is er bijvoorbeeld niet genoeg bloed verzameld voor alle tests die uitgevoerd moeten worden. De hielprik moet dan worden herhaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in