Baby’s huilen – en dat is maar goed ook. Hoe zouden we anders kunnen weten of onze hulpeloze baby het koud heeft, hongerig is, zich eenzaam voelt of pijn heeft? Ouders van de oude stempel werden aangemoedigd om te wachten totdat hun baby niet meer huilde. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan!

Rond zonsondergang worden baby’s steeds prikkelbaarder en kunnen ze urenlang doorgaan met huilen. Geen wonder dat ouders zich zorgen maken, gefrustreerd raken en heel erg moe worden. Uitputting door aanhoudend huilen van baby’s zorgt voor veel stress en oververmoeidheid in gezinnen. Ook kan het gevaarlijk zijn als een vermoeide ouder met een baby in zijn armen op een onveilige bank of bed in slaap valt. Dat kan het risico op wiegendood en kinderverstikking vergroten. Dit zijn 5 stappen die je kunt volgen om je baby te troosten:

5 stappen door Harvey Karp

Harvey Karp is een Amerikaanse kinderarts die bijna alle baby’s binnen 1 minuut stil krijgen.

Stap 1: Inbakeren

Inbakeren kalmeert je baby, omdat het onrust bij het (inslapen) wegneemt. Ook kan je baby langer doorslapen. Om je baby goed in te bakeren, wikkel je zijn armen goed tegen zijn lichaam aan en laat je ruimte vrij  bij zijn heupen. Let op: Baby’s mogen niet de hele dag ingebakerd zijn, alleen tijdens onrustige momenten en/of voor het slapen gaan.

Stap 2: Ander ligpositie

De rug is de enige veilig positie om op te slapen, maar het is de slechtste positie om je baby te kalmeren. Leg hem op zijn zij, buik of houd hem over je schouder.

Stap 3: Sussen

Baby’s hebben geen totale stilte nodig om te kunnen slapen. In de baarmoeder klinkt het geluid van de bloedstroom namelijk harder dan een stofzuiger. Dit rumoerige geluid kunnen ze zelfs missen. Sussen of een CD afspelen met oceaangeluiden falen dus vaak. Om het rumoerige geluid van de bloedstroom te imiteren, kun je het beste witte ruis afspelen. Dit is een monotoon, voorspelbaar en saai geluid, dat je in de App Store kunt downloaden.

Stap 4: Schommelen

Het leven in de baarmoeder is erg dynamisch (stel je voor dat je baby in je buik ronddwaalt als je de trap af komt!). Terwijl langzaam schommelen prima is om stille baby’s rustig te houden, moet je snelle, kleine bewegingen gebruiken om een ​​huilende baby te kalmeren.  Ondersteun altijd het hoofdje en/of de nek, houd je bewegingen klein en verplaats je baby niet meer dan 2.5 centimeter per keer.

Stap 5: Zuigen

Zuigen is ‘de kers op de taart’ om je baby te laten kalmeren. Veel kieskeurige baby’s ontspannen in een diepe rust wanneer ze zuigen. Veel baby’s kalmeren dan gemakkelijker met een fopspeen.

Deze stappen worden natuurlijk al door veel ouders al toegepast, maar het gaat bij de methode vooral om de juiste volgorde. Ook zijn de bovenstaande stappen al wetenschappelijk onderzocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in