Samen Zwanger - Jonge kinderen luisteren naar moeders, pubers echter niet

De hersenen van jonge kinderen zijn speciaal afgestemd op de stemmen van hun moeders. De hersenen van tieners juist niet.

Onderzoekers scanden de hersenen van 7- tot 16-jarigen terwijl ze de stemmen hoorden van hun moeder of juist van onbekende vrouwen. Om het experiment te vereenvoudigen tot alleen het geluid van de stem, spraken de stemmen wartaal: teebudieshawlt, keebudieshawlt en peebudieshawlt. Terwijl de kinderen en tieners luisterden, werden bepaalde delen van hun hersenen actief.

Bij de kinderen tussen 7 en 12 werden vooral die delen van de hersenen die betrokken zijn bij het detecteren van beloningen en aandacht schenken. Die hersenendelen reageerden sterk op de stem van moeder en nauwelijks op een vreemde stem. “Bij pubers zien we precies het omgekeerde”, zegt een onderzoeker.

Het is niet zo dat deze hersengebieden van pubers niet meer op mama reageren, zegt de onderzoeker. Maar de onbekende stemmen worden meer de moeite waard geacht.

En dat is logisch, zeggen de onderzoekers. Het ontdekken van nieuwe mensen en situaties is een kenmerk van de pubertijd. “Wat we hier zien, is puur een weerspiegeling van dit fenomeen.”

“Naarmate we ouder worden, hangt ons voortbestaan ​​steeds minder af van de steun van moeder en meer van onze groepsbanden met leeftijdsgenoten.”

 

Origineel bericht en bron: Welingelichte Kringen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in