Samen Zwanger - Knuffelen met je baby

De eerste knuffel met je baby geeft niet alleen een fijn gevoel, maar heeft ook invloed op zijn slaapgewoonten, immuniteit, stressniveaus en meer.

Als nieuwe moeder kan het een geweldige ervaring zijn om je baby voor de eerste keer vast te houden, terwijl je geniet van het gevoel van het nieuwe leven dat op je buik ligt. Maar het plaatsen van een pasgeboren baby op de blote huid van een moeder, een techniek die bekend staat als huid-op-huidcontact, gaat over zoveel meer dan je kind zijn eerste knuffel geven. Huid-op-huidcontact kan opmerkelijke gezondheidsvoordelen opleveren, vooral voor de baby maar ook voor jou.

Troost en stabiliteit

Het zal geen verrassing zijn dat de geboorte en de nieuwe omgeving waarin je baby geboren wordt erg stressvol voor hem kunnen zijn. Er zijn echter aanwijzingen dat huid-op-huidcontact tussen een moeder en haar pasgeboren baby deze eerste periode van onzekerheid voor de baby kan veranderen in een uiterst geruststellende ervaring.

Huid-op-huidcontact helpt je ​​baby warm te houden (pasgeboren baby’s hebben een beperkte capaciteit om hun eigen lichaamstemperatuur te regelen; huid-op-huidcontact kan ervoor zorgen dat je baby op natuurlijke wijze een gezonde temperatuur behoudt); en laat je baby het geruststellende geluid van je hartslag horen, wat hij herkent uit zijn tijd in je baarmoeder. De warmte en het horen van je hartslag zullen je baby helpen zich comfortabel te voelen en zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Bovendien bevordert huid-op-huidcontact de fysieke stabiliteit van je kindje. Het kan de glucosespiegels verhogen en helpen om de ademhalingsfrequentie en de bloeddruk van je baby te reguleren. 

Pijn en stress verminderen

Als hij zich fijn voelt, helpt dat ook om zijn stress te verminderen. In elke situatie waarin een baby gestrest is, kan huidcontact hem zo sterk ontspannen dat zijn cortisolniveaus (stresshormonen) worden verlaagd. Dit is met name van belang in de eerste 2-3 uur na de geboorte. Dit rustgevende effect kan ook helpen om pijn te verminderen of te verlichten.

Bevordering van de gezondheid en immuniteit

Vroeg huid-op-huidcontact is belangrijk voor de ontwikkeling van de darmflora van je baby – de biljoenen bacteriën en organismen die we op onze huid, in onze luchtwegen en maag-darmkanaal hebben. Huid-op-huidcontact met je baby bevordert een vroege bescherming tegen infecties, omdat zijn immuunsysteem reageert op de bacteriën op jouw huid. Daardoor krijgen micro-organismen die in verband staan met medische condities als allergieën en astma, minder kans. Huid-op-huidcontact helpt ook zijn hersenen te ontwikkelen. Essentiële zenuwbanen worden erdoor gestimuleerd, emoties worden aangeleerd en de vorming van zijn geheugen wordt erdoor geactiveerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in