Samen Zwanger - Mastitis (borstontsteking)

Mastitis is een pijnlijke ontsteking van je borstweefsel. Het komt het meest voor tijdens de eerste maand dat je borstvoeding geeft, maar de ontsteking kan zich op elk moment ontwikkelen – ook nadat je je kind hebt gevoed. Het ontstoken gebied kan rood, gezwollen, ongebruikelijk warm, pijnlijk en/of ongemakkelijk aanvoelen. De symptomen kunnen geleidelijk of plotseling optreden en de aandoening treft meestal slechts één borst tegelijk.

Mastitis kan wel of niet worden veroorzaakt door een infectie. Tekenen van een infectie zijn rillingen, koorts van 38 graden Celsius of hoger en vermoeidheid. Mastitis zorgt ervoor dat sommige vrouwen erg ziek worden. Misschien heb je het gevoel dat je griep hebt gekregen en het kan erg beangstigend zijn om je zo ziek te voelen als je voor je pasgeboren baby zorgt. Wees gerust, mastitis zal je baby geen pijn doen, hoewel het je melkaanvoer in de aangetaste borst kan verminderen.

Oorzaak

Mastitis kan worden veroorzaakt door stuwing, verstopte melkkanalen of melk die na een voeding in de borst achterblijft. Deze omstandigheden kunnen ook leiden tot een infectie, evenals gescheurde of beschadigde tepels omdat ziektekiemen op deze manier in de borst kunnen komen. 

Symptomen

Bel je arts zodra je symptomen hebt. In het begin kan hij je aanraden om met thuisbehandeling te beginnen, maar als de pijn verergert of als je tekenen van een infectie krijgt, kan hij je een antibioticum voorschrijven dat samen kan gaan met   borstvoeding. Je symptomen zouden een dag of twee na het begin van de medicatie moeten verbeteren, maar voltooi de hele kuur, zodat je geen nieuwe infectie krijgt. Je kunt namelijk meer dan eenmaal mastitis hebben omdat je nog niet helemaal hersteld was van je eerste infectie. Ook kun je nog steeds last hebben van deze aandoening omdat je vermoeid en gestrest bent. Als je symptomen na een dag of twee niet verbeteren, neem dan contact op met je arts. Mogelijk moet je overschakelen naar een ander antibioticum.

Stel de behandeling nooit uit, want een onbehandelde infectie kan leiden tot een abces in de borst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in