Wasbare luiers_Milieu Centraal - Samen Zwanger

Vergeet de katoenen doeken en veiligheidsspelden. Tegenwoordig zijn wasbare luiers comfortabel en kleurrijk. Ze zijn zacht voor je baby, makkelijk in gebruik en goedkoper. Bovendien is het beter voor het milieu omdat je een hoop afval voorkomt en grondstoffen bespaart. 

Bekijk de video om te ontdekken waarom billetjes boffen met wasbare luiers:

De voordelen van wasbare luiers op een rij

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ook als je de productie en het wassen van de luiers meetelt zorg je voor minder vervuiling. Met wegwerpluiers veroorzaakt 1 kind gemiddeld 22 kilo luierafval per maand. Wasbare luiers zijn net zo zacht voor de billen en verkrijgbaar in vrolijke kleuren. Ook papa en mama boffen want moderne wasbare luiers zijn makkelijk in gebruik en een stuk goedkoper. Het scheelt per kindje € 500. Samen met gemeenten laat Milieu Centraal gezinnen kennismaken met wasbare luiers.

Tips gebruik luiers

  • Ga zuinig om met luiers, verschoon je kindje niet vaker dan nodig. Elke luier kan zonder problemen meerdere plasjes opvangen;
  • Kies voor wasbare luiers. Ze zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je het wassen en de productie meetelt;
  • Je kunt wasbare luiers afwisselen met wegwerpluiers. Bijvoorbeeld op de opvang of onderweg;
  • Kies de juiste maat (wasbare) luier, dat voorkomt doorlekken;
  • Hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken en hoe goedkoper je uit bent.

Meer dan 5.000 luiers per kind: milieu-impact

Meer dan 4 procent van het huishoudelijke restafval in Nederland bestaat uit wegwerpluiers. Jaarlijks dragen ongeveer 550.000 baby’s en kinderen in Nederland luiers. Dat zorgt elk jaar voor 144 miljoen kilo aan luierafval. Per kindje is dat zo’n 260 kilo per jaar ofwel 22 kilo per maand! Op de foto zie je hoe groot de luierberg van 1 maand is. Gemiddeld draagt een kind meer dan 5.300 luiers, bijna 5 per dag, voordat het zindelijk wordt. Je helpt het milieu het meest als je weinig luiers gebruikt. Je spaart daarmee grondstoffen, energie en water uit.

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. In de berekening is meegenomen dat wasbare luiers ook gemaakt en gewassen moeten worden. Wegwerpluiers zijn de laatste jaren wel lichter geworden: er zit vooral minder houtpulp in. Maar de hoeveelheid superabsorberende kunststofkorrels is gelijk gebleven. Daardoor hebben wegwerpluiers meer invloed op het milieu en klimaat dan wasbare luiers. Maar welke luier je ook kiest: hoe sneller je kind zindelijk is, hoe minder luiers je hoeft te gebruiken.Je kunt wasbare luiers en wegwerpluiers ook door elkaar gebruiken. Geef je kind bijvoorbeeld ’s nachts een wegwerpluier en overdag wasbare luiers.

Wat kosten wasbare luiers en wegwerpluiers?

De tabel hieronder vergelijkt de gemiddelde kosten van wegwerpluiers en wasbare luiers, bij een gemiddelde luierperiode van 3 jaar en 2 maanden. De kosten van luiers zijn sterk afhankelijk van de manier waarop je ze gebruikt. Het merk wegwerpluier en het aantal keer verschonen hebben bijvoorbeeld invloed op de kosten. Net als de keuze voor tweedehands wasbare luiers of nieuwe, en wel of niet drogen in een wasdroger. In de tabel hieronder staat daarom een minimum- en maximumbedrag. Kinderen met een wasbare luier zijn vaak al eerder zindelijk dan na 3 jaar en 2 maanden. De kosten zijn dan nog lager. En als je de luiers ook gebruikt voor een tweede kindje, zijn de kosten natuurlijk nog veel lager.

[table id=13 /]

Bron: Milieu Centraal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in