Samen Zwanger - Nagels knippen

Pasgeboren baby’s hebben meestal zachte, flexibele en snelgroeiende nagels. Ze kunnen gemakkelijk lang en rafelig worden. Je kunt je zorgen maken dat je baby met zijn nagels zijn gezicht bekrast als hij zijn bewegingen nog niet onder controle heeft.

Het is het beste om de nagels van je baby schoon en kort te houden om krassen te voorkomen. Je zou kunnen proberen om wanten of sokken om de handen van je baby te doen. Of je kunt je baby op zo’n manier inpakken dat zijn handen veilig zijn ingesloten. De vingernagels van baby’s groeien zo snel dat je ze misschien meer dan eens per week moet knippen. Zijn teennagels groeien langzamer, dus je hoeft deze misschien maar een paar keer per maand te knippen. Het is normaal dat de teennagels van pasgeboren baby’s omkrullen, waarbij ze de contouren van de teen volgen, deels omdat ze in het begin zo zacht en dun zijn.

De nagels van je baby zullen snel uitharden en een stevigere vrije rand krijgen. In de tussentijd kan het moeilijk zijn om te bepalen welk deel van de nagelgroei nog steeds vastzit. Als je de nageltjes te laag knipt, zal de tip van de vinger van je baby gaan bloeden, wat de kans op een infectie kan vergroten. Zoek daarom een manier om zijn nagels in te korten waarbij jij je comfortabel en zelfverzekerd voelt.

Hoe knip ik de nagels van mijn baby zonder schade aan zijn vingertjes te brengen?

De gemakkelijkste manier om de nagels van je baby in de beginfase kort te houden, is om de uiteinden gewoon met je vingers eraf te halen. Ook kun je een babynagelschaartje of een babynagelknipper, die speciaal afgeronde uiteinden heeft, gebruiken. Of probeer zijn nagels te vijlen met een nagelvijltje. Als je je baby’s nagels wilt knippen met een babynagelschaartje of een knipper, moet je dit zorgvuldig doen. Druk het vingerkussen weg van de nagel om te voorkomen dat je zijn huid raakt en houd zijn hand stevig vast terwijl je zijn nagels knipt of vijlt. Als je per ongeluk de huid raakt, maak je dan geen zorgen en houd voorzichtig een schone, vochtige wat op het wondje en oefen een beetje druk uit. Het bloeden stopt spoedig. Gebruik geen pleister, want daar kan je baby in stikken.

Het knippen van de nagels van je baby kan gemakkelijker verlopen als een andere volwassene aanwezig is. Een van jullie zou hem zachtjes kunnen vasthouden en hem ervan weerhouden dat hij teveel beweegt, terwijl de ander zijn nageltjes knipt. Je kunt ook proberen de nagels van je baby te knippen wanneer hij rustiger is, misschien terwijl hij aan het eten is of slaapt. Als je de vingernagels van je baby inkort, knip je rond de ronding van zijn vinger. Ook de teennagels moet je niet te kort knippen. Knip nooit de zijkant van zijn teennagel, omdat dit ingegroeide nagels kan veroorzaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in