Samen Zwanger - Navel

Baby’s in de baarmoeder krijgen voeding en zuurstof binnen via de placenta, die aan de binnenwand van de baarmoeder is bevestigd. De placenta is verbonden met de baby door middel van de navelstreng, die zich hecht aan de baby via een opening in de buik van de baby.

Nadat je baby is geboren, wordt de navelstreng vastgeklemd en in de buurt van het lichaam van je baby doorgeknipt. Het is een pijnloze procedure. Het stukje overgebleven navelstreng wordt de navelstrengstomp genoemd en zal binnen 7 tot 21 dagen opdrogen en van de navel afvallen, waardoor een wondje ontstaat. Het kan enkele dagen duren voordat het is genezen. Gedurende de eerste paar weken van het leven van je baby, moet je de navelstrengstomp schoon en droog houden. Als het stukje eraf valt, kun je een beetje bloed op de luier opmerken – maak je geen zorgen, het is normaal. Soms is er enige afvoer van heldere of gele vloeistof aanwezig en kunnen er wat stukjes klonterig vlees achterblijven. Deze ‘navelstrenggranulomen’ kunnen vanzelf verdwijnen of ze moeten mogelijk door een arts behandeld worden. Maar ze zijn niet ernstig en bevatten geen zenuwen, dus als behandeling nodig is, is het pijnloos voor je baby.

Verzorging

Houd de stomp van de navelstreng schoon en droog. Houd de luier uit de buurt van de navelstrengstomp. Dit stelt de stronk bloot aan de lucht en voorkomt contact met urine. Geef je baby een sponsbad in plaats van hem in bad te doen. Als het warm weer is, kun je je baby het beste een luier en een los T-shirt laten dragen om de lucht te laten circuleren en het droogproces te versnellen. Probeer ook nooit zelf de streng er af te trekken, ook al lijkt die aan een draadje te hangen. Ook mag je geen alcohol gebruiken om de navel schoon te maken.

Navelstrengstompinfecties zijn erg zeldzaam, maar raadpleeg je arts als:

  • Je baby huilt wanneer je de streng of de huid ernaast aanraakt;
  • De huid rondom de navelstreng rood is;
  • Het stompje vies ruikt of als er een geelkleurige afscheiding is.

Ook moet je je arts bellen als het stompje continu bloedt, omdat dit een teken kan zijn van een bloedingstoornis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in