Samen Zwanger - Ontwikkelingsachterstand

Terwijl je je kind ziet groeien en vooruitkijkt naar zijn ‘mijlpalen’, is het normaal om je af te vragen (en je er zelfs zorgen over te maken) of zijn ontwikkeling op schema ligt. ‘Moet hij nu niet al kunnen kruipen?’ Of ‘zijn zus was veel verder op deze leeftijd’. Maar de kans is groot dat hij zich prima ontwikkelt, in zijn eigen tempo. Kinderen ontwikkelen zich namelijk in verschillende snelheden en op verschillende manieren.

Meestal bereiken baby’s elke ontwikkelingsmijlpaal (zoals kantelen, kruipen, zitten, lopen en praten) precies rond de verwachte leeftijd. En zo niet, dan halen ze de achterstand wel weer in. Aan de andere kant is het belangrijk om mogelijke ontwikkelingsproblemen zo vroeg mogelijk te signaleren.

Ontwikkelingsachterstand

Artsen gebruiken deze term als een kind geen ontwikkelingsmijlpalen bereikt binnen het brede bereik van wat als normaal wordt beschouwd. De vertraging kan zich in een of meer gebieden bevinden: grove motorische vaardigheden zoals zitten en fijne motorische vaardigheden zoals het grijpen van voorwerpen, taalvaardigheden, en sociale vaardigheden (zoals oogcontact maken en met anderen spelen). Vermoed je dat je kind een ontwikkelingsachterstand heeft, geef dit dan zo vroeg mogelijk aan. Passende aandacht voor je kind moet zo vroeg mogelijk gegeven worden. Sommige vertragingen verdwijnen tegen de tijd dat een kind naar school gaat, terwijl andere problemen pas later zullen worden vastgesteld.

Oorzaak

In sommige gevallen heeft een vertraagde ontwikkeling een medische oorzaak, zoals complicaties van een vroeggeboorte of een genetische aandoening (zoals het syndroom van Down). Ook kan de oorzaak een ernstige ziekte of ongeval zijn. Een vertraagde spraak-taalontwikkeling kan voortkomen uit een gehoorbeperking of een probleem met het strottenhoofd, de keel, de neus of de mondholte. Problemen met zijn communicatieve vaardigheden kunnen te maken hebben met een probleem in het centrale zenuwstelsel. Er is echter meestal geen specifieke medische oorzaak te vinden om vertragingen in de ontwikkeling te verklaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in