Samen Zwanger - Ontzwangeren: De lichamelijke veranderingen

Ontzwangeren is het herstel van je lichaam na de zwangerschap. In dit artikel lees je wat je kunt verwachten van je herstelperiode.

Je lichaam heeft maanden besteed aan het voeden en laten groeien van je baby. Alle veranderingen die hielpen om je baby ter wereld te brengen, moeten nu weer verdwijnen. Dit is een aantal van die lichamelijke veranderingen:

Kraamvloed

Je krijgt last van bloederige vaginale afscheiding (kraamvloed), of je nu vaginaal of met een keizersnede bent bevallen. De afscheiding is in het begin rood, dan bruin en uiteindelijk geelachtig. De eerste 10 dagen zijn erg zwaar voor je en het kan tot 6 weken duren totdat het voorbij is. Hoe meer je rust, hoe lichter de kraamvloed zal zijn.

Naweeën

De naweeën komen vaak voor het geven van borstvoeding voor. Dit komt omdat het hormoon oxytocine, dat je baarmoeder stimuleert om samen te trekken, vrijkomt als je borstvoeding geeft. Als je erg last hebt van de pijn, werkt ibuprofen beter dan paracetamol. Bovendien kan ibuprofen veilig worden ingenomen als je borstvoeding geeft. Houd je dan wel aan de aangegeven dosering.

Stuwing

Na de geboorte zullen je borsten vrij zacht zijn, omdat ze colostrum bevatten, de eerste melk die je lichaam voor je baby aanmaakt. Het op gang komen van je melkproductie en een verhoogde doorbloeding zorgt ervoor dat je borsten pijnlijk en gespannen gaan aanvoelen. Dit duurt ongeveer tot 5 dagen na de bevalling en wordt stuwing genoemd. Het is de manier van je lichaam om ervoor te zorgen dat er voldoende melk is voor je pasgeboren baby. Elke stuwing zal gemakkelijker worden naarmate je baby zich voedt en zal zich aanpassen aan zijn behoeften.

Verstopping

Zorg ervoor dat je na de bevalling zo snel mogelijk naar het toilet gaat om je grote boodschap te doen. Als je dat niet doet, kan het pijn gaan doen en heb je meer kans op verstopping. Probeer tijdens deze eerste keer de ontlasting niet te persen en de tijd te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in