Samen Zwanger - Opvoeding van je kind

Het opvoeden van je baby heeft niet meteen effect. Hij kan nog niet luisteren en moet nog veel leren. Toch kun je al van start gaan met de opvoeding va je kindje. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken?

Het klinkt waarschijnlijk heel gek dat je een baby al kunt opvoeden, want hij is nog klein. Toch is het erg belangrijk. Zo kun je grenzen stellen en je kindje het luisteren aanleren.

Woorden aanleren

Je baby snapt nog niks van de dingen die je zegt. Hij weet namelijk de betekenis van de woorden niet. Deze woorden moet je je kindje aanleren. Als je baby niet luistert, besef dan dat het een investering in de toekomst is. Ook je partner moet intensief anticiperen. Anders gaat de baby elk woordje aan jou verbinden. Dit betekent dat hij je partner niet gaat snappen als alleen jij ermee bezig bent.

Reageren

Als je baby wat verkeerd doet, reageer er dan niet op. Als je zichtbaar gaat lachen, denkt je baby dat hij het goed doet en doet hij het een volgende keer weer. Geef deze positieve aandacht wèl als de baby iets goed doet.

Blijf rustig en positief

Als je op een rustige, niet-kwetsende en opbouwende manier je kind opvoedt, heeft hij later minder kans op gedragsproblemen en krijgt hij later in zijn leven meer zelfvertrouwen. Dit zijn een paar tips:

  • Geef je kind positieve aandacht door hem uit te leggen hoe iets werkt als hij ermee bezig is. Ook moet je hem een warm en veilig gevoel geven, door middel van knuffels en kusjes, zodat hij weet dat hij geliefd is en zich veilig voelt;
  • Geef je kindje de tijd om zich te ontwikkelen. Dit bespaart teleurstellingen. Rome is namelijk ook niet in één dag gebouwd;
  • Zorg dat je huis veilig is. Je baby wil op een gegeven moment het huis ontdekken. Zo maakt hij niks kapot en kun je met een gerust hart je kind zijn gang laten gaan.

Regelmaat

Je baby heeft regelmaat nodig. Baby’s hebben vaak een slaapgebrek, waardoor ze erg druk worden. Probeer een vast ritme aan te houden en laat hem slapen als hij moe is.

Aandacht bij het huilen

Huilende baby’s hebben vaak last van onrust, honger, pijn, een vieze luier of darmkrampen. Maar wat moet je eigenlijk doen om je baby te troosten? Je kind wil liever dat je hem knuffelt dan dat je hem laat huilen. Negeren heeft in de eerste zes maanden gen zin. Als hij moe is, heeft hij het huilen nodig om in slaap te vallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in