Samen Zwanger - Over ‘huidhonger’ en het dragen van je baby

Heb je wel eens van huidhonger gehoord? Daarmee wordt de behoefte van baby’s aan lichamelijk contact bedoeld. Dat con­tact is belangrijk omdat baby’s er beter door groeien, zo blijkt uit onderzoek. Het heeft te maken met het vertrouwde gevoel van de zwangerschap toen je kindje 9 maanden lang door je gedragen werd. Maar, hoe draag je nu je baby en hoe lang houd je dat vol?

Het antwoord op die vraag is de drager; aldus de naam van een draagdoek of draagzak op je buik, rug of heup waarin je kindje rechtop zit en je het overal probleemloos mee naar toe kunt ne­men. Dichtbij en vertrouwd, onrustige baby’s en baby’s met darm­krampjes worden er rustiger van en baby’s met reflux hebben er baat bij. Bovendien is het gezellig en voor jou heel goed vol te houden.

Handig

Hoe handig wil je het hebben? Geen gesjouw, in- en uitladen of in elkaar zetten en uit elkaar halen van de wandelwagen, gemakkelijk manoeuvreren in winkels, drukke straten of op volle terrasjes en vooral: rust. Door de natuurlijke draaghouding, je bewegingen en je nabijheid valt je kleintje heerlijk in slaap. En is hij of zij wakker, dan is er steeds dat veilige, vertrouwde en warme contact dichtbij. Dragen in een drager is veel langer vol te houden dan op je arm. Bovendien is dragen heel natuurlijk. Kijk maar naar hoe een babyaapje door zijn moeder gedragen wordt.

Een drager kiezen

Er zijn diverse soorten dragers waaruit je kunt kiezen:

Geweven doeken

Deze worden het meest gebruikt. Je kunt er bijna alle knopen mee maken en ze zijn geschikt voor dragen op je buik, heup of rug. Gewe­ven doeken kun je vanaf dag één tot peuterleeftijd gebruiken.

Elastische doeken

Door het elastiek zijn deze doeken erg comfortabel voor je pasgebo­ren kindje. Ze zijn heerlijk zacht en je kunt ze van tevoren al omkno­pen. Elastische doeken zijn alleen geschikt voor dragen op je buik. 

Ringsling

Deze drager is asymmetrisch en bestaat uit een kort stuk stof en 2 ringen aan de uiteinden. Stof door de ringen halen, aantrekken en klaar. Snel, gemakkelijk en ideaal voor een boodschapje of zoiets. De ringsling is geschikt voor heup- en buikdragen.

Mei tai

Deze supermakkelijke drager is een kruising tussen een draagdoek en draagzak. Je kunt er je kindje naar keuze mee op je buik of je rug dragen. Je kunt de Mei tai vanaf de geboorte gebruiken.

Ergonomische dragers

Deze dragers kun je voor buik- en rugdragen gebruiken. Voordeel is dat je geen knopen hoeft te maken.

Kijk voor een draagconsulent bij jou in de buurt op de website van de Vereniging van draagdoekconsulenten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in