Samen Zwanger - Over spelen en speelgoed

Echt waar, er is óók ander speelgoed dan alleen computergames. Ga dus op zoek naar duurzaam en sterk speelgoed dat je kind kan vastpakken en ontdekken, waar het mee kan gooien en bewegen en eindeloze fantasieën op kan loslaten. Elk kind heeft het recht om te spelen, als de beste voorwaarde om te kunnen leren, zo verkondigde prof. Wilhelmina Bladergroen (1908-1983) destijds al.  

Baby’s zijn nieuwsgierig en ondernemend. Ieder kind leert spelend en bewegend rollen, kruipen, zitten, staan en lopen in zijn tempo. Door een kind een veilige, uitdagende en op de leeftijd afgestemde omgeving te bieden, kan het uit eigen initiatief actief bewegen en spelen met speelgoed dat aan zijn onderzoeksdrang tegemoet komt. Aldus kinderarts Emmi Pikler (1902-1984). Twee deskundigen, één mening over het nut van spelen en ècht speelgoed voor je kind.

Handjes ontdekken

Direct al na de geboorte zien we met verwondering hoe een baby zijn omgeving gaat verkennen. En hoe een rustige omgeving het kind helpt om zich veilig te voelen, al snel zijn handjes te ontdekken en wat daar allemaal mee te beleven valt. Is je kindje rond de 3 maanden, dan kan het grijpen, pakken en tasten. Langzamerhand wordt de fijne motoriek ontwikkeld en ontdekt hij hoe voorwerpen deel uit gaan maken van zijn jonge leventje. Mooi en eenvoudig speelgoed, dat het kind met zijn handjes en zijn mond kan ontdekken, is dan de basis voor het latere fantasiespel: de rammelaar, de blokken, de gezellige knuffels.

Kruipen, rollen, staan

Het duurt niet lang of de dreumes gaat op pad en vindt zijn weg kruipend en rollend tot hij stevig op twee benen staat. De grove motoriek wordt volop geoefend met de duwkar en de loopfiets. De peuter bootst vol enthousiasme volwassenen na in zijn spel: het spelen met de pannen aan het fornuis, het verzorgen van de pop, het parkeren van de auto’s in de garage. Het kind wordt kleuter, het spel uitgebreider en het leert spelen met anderen. Het kind bouwt eindeloos, brengt het poppenhuis tot leven en reist met zijn trein de hele wereld rond. Het basisschoolkind kan zich heerlijk uitleven met creatief materiaal, verliest zich in boeken, experimenteert met techniek en gereedschap, bouwt met metselsteentjes en ontwikkelt jonglerend zijn motoriek.

Spelen is gezond en van alle tijden!

Kinderen spelen al vanaf de prehistorie. In de Egyptische tijd speelden ze al met poppen. Vanaf de Middeleeuwen zijn ze actief met ballen, knikkers, jojo’s, zwaarden en diabolo’s. Gevolgd door de poppenhuizen, hobbelpaarden, tollen, hoepels en trekwagentjes. Dit ambachtelijke speelgoed is nog steeds te koop, is duurzaam, veilig en milieuvriendelijk. Het is speelgoed waarin je de liefde voor handwerk, uitstekende materialen en het kind van elke leeftijd terug ziet. Maar vooral zijn het speelmaterialen die de motoriek ondersteunen, vaardigheden helpen ontwikkelen, de fantasie prikkelen en die gebruikt kunnen worden bij de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Jarenlang speelplezier

Speelgoed, gemaakt van natuurlijke, veilige en duurzame materialen, nodigt kinderen uit tot bouwen en sjouwen, het prikkelt de fantasie, ontwikkelt technische vaardigheden en inzichten en geeft jarenlang speelplezier. Zodat kinderen spelend en lerend kunnen opgroeien tot evenwichtige jonge mensen. Laat jullie kind er daarom volop mee spelen, voordat de computergames toeslaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in