Samen Zwanger - ‘Regeldagen’ bij borstvoeding

Bij een pasgeboren kind is er geen regelmaat in zijn voedingen. Hij kan zich meerder keren per uur voeden of er zit 2 à 3 uur tussen de voedingen. Het patroon is erg onvoorspelbaar, maar naarmate de dagen verstrijken, worden veel baby’s voorspelbaarder.

De dagen worden makkelijker en je kunt eindelijk weer ander dingen doen/inplannen. Een dag of twee later verandert je baby plotseling. Nu wil hij zich elk uur voeden of misschien wel om de 45 minuten. Je weet niet waarom je baby opeens zo kieskeurig en zo hongerig is! Is het iets dat je hebt gegeten? Iets wat je deed? Het antwoord: De meeste baby’s die borstvoeding krijgen, ondergaan de welbekende ‘regeldagen’.

Oorzaak

Je melkproductie gaat zich aanpassen aan de behoefte van je baby. Als je baby groeit, heeft hij natuurlijk ook meer voeding nodig. Door de voedingsstoffen kan hij groeien. Vraag en aanbod worden tijdens deze dagen geregeld. Soms worden deze regeldagen dan ook groeispurtdagen genoemd. In de meeste gevallen komen ze rond week 2, 4, 6 en maand 3 voor. Dit is wat er aan de hand is: je borsten produceren melk als reactie op de behoeften van je baby. Hoe meer melk in het maagje van je baby verdwijnt, hoe meer melk je borsten aan zullen maken. Hoe leger je borsten zijn, hoe sneller de melk wordt gemaakt. Naarmate je baby groter wordt, heeft hij meer melk nodig.

Melkproductie verhogen

De beste manier om de melkproductie te verhogen, is door je baby vaker te voeden. Het duurt een dag of twee voordat deze verhoogde productie het gewenste effect heeft. Daarna keert je baby terug naar zijn vorige, regelmatige voedingspatroon.

Moeders raken soms onbedoeld hun melkvoorraad kwijt als ze denken dat het melkaanbod niet voldoende is. Op het moment dat de baby zich meer wil voeden, besluiten moeders om flesvoeding aan te bieden. Helaas zorgt dat ervoor dat je baby zich minder voedt en dat de melkvoorraad daalt.

Je baby zal zich op sommige dagen minder voeden en op andere dagen juist meer, afhankelijk van zijn behoeften. Door te reageren op deze signalen, help je je borsten te produceren wat hij nodig heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in