Samen Zwanger - Relatie na de geboorte

Je leven verandert compleet bij het krijgen van je eerste kind. Het brengt veel blijdschap, maar ook onzekerheden en twijfels met zich mee. Jij en je partner moeten wennen aan een nieuw ritme en schema. Wat kun je verwachten? En hoe kun je ervoor zorgen dat de relatie goed blijft?

De geboorte van je (eerste) kindje brengt een hoop geluk, maar ook stress en zorgen met zich mee, die een negatieve of positieve invloed op je relatie kunnen hebben. Het hebben van een kind neemt veel tijd, geld en energie in beslag. Daarom is het belangrijk om aan de slag te gaan met je relatie.

Communicatie

Communicatie is erg belangrijk in een relatie. Bespreek je gevoelens zo snel mogelijk met elkaar om miscommunicaties te vermijden. Zorg dat de emmer niet overloopt. Op deze manier laat je je partner ook merken wat jouw verwachtingen zijn, zodat hij daar rekening mee kan houden. Dit geldt ook voor de verwachtingen van je partner.  Ook kan het zo zijn dat jullie verschillende meningen hebben over de opvoeding van jullie kind. Probeer hier samen uit te komen. Geef aan waarom jij een bepaalde manier van opvoeding beter vindt, maar luister ook goed naar je partner.

Maak afspraken

Het is natuurlijk niet fijn als jij bijvoorbeeld elke dag de was moet doen of je kindje ’s nachts voeding moet geven. Zorg ervoor dat jullie de taken afwisselen en dat jullie tevreden zijn met deze afwisseling. Vooral bij het voeden van je kindje s’ nachts als je flesvoeding geeft, omdat slaaptekort op termijn geen goede impact kan hebben op de relatie.

Maak tijd voor elkaar vrij

Een baby neemt hartstikke veel tijd in beslag, waardoor je minder tijd voor elkaar hebt of minder tijd voor jullie zelf kunt vrijmaken. Probeer een betrouwbare oppas te vinden, waardoor jullie bijvoorbeeld een avond of een weekend lang leuke dingen kunnen doen. Het is echt niet erg dat je even wilt ontsnappen van je vertrouwde en voorspelbare omgeving. Het hebben van een goede relatie is ook belangrijk. Bovendien kun je elkaar ook de ruimte geven en tijd voor jezelf vrijmaken.

Seks

Voordat je weer seks hebt met je partner, wil je je natuurlijk lichamelijk en psychisch goed voelen. Vaak wilt je partner wèl, maar ben jij er nog niet klaar voor. Het is belangrijk dat je dit duidelijk aangeeft. Zo weet je partner dat het niet aan hem ligt. Ook kan het zo zijn dat je door een (ernstig) slaaptekort, vooral bij een huilbaby, liever wilt slapen dan seksen.

Het bovenstaande geldt natuurlijk niet voor iedereen. Jullie kunnen door de geboorte van jullie (eerste) kindje juist ook naar elkaar toe groeien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in