Samen Zwanger - Slaapcyclus baby

Baby’s hebben net als volwassenen verschillende stadia en dieptes van slaap. Afhankelijk van het stadium, kan de baby actief bewegen of erg stil liggen. Er zijn twee soorten slaap: REM en NREM.

In de NREM (Non Rapid Eye Movement) slaap brengen wij het grootste gedeelte van de nacht door. REM (Rapid Eye Movement) is een lichte slaap waarin je droomt en je ogen snel heen en weer bewegen. Hoewel baby’s elke dag ongeveer 16 uur slapen, is ongeveer de helft hiervan REM-slaap. Oudere kinderen en volwassenen slapen minder uren en besteden veel minder tijd aan de REM-slaap. Dit zijn de fases van de slaapcyclus:

Fase 1: NREM

Fase 1 is de overgang van wakker zijn naar slapen. In deze fase ben je erg slaperig, hangen je ogen en ben je aan het dommelen. De duur van deze fase is ongeveer 1-3 minuten.

Fase 2: NREM2

In deze fase slaap je erg licht en begint de ‘echte’ slaap pas. Ooit wakker geworden en je afgevraagd of je überhaupt wel geslapen hebt? Dat betekent dat je je in deze fase bevond. Je baby kan bewegen en schrikken door geluiden om zich heen. De duur van deze fase is circa 50 minuten.

Fase 3: NREM3

Fase 3 is de overgang van een lichte slaap naar een diepe slaap. Je ademhaling en hartslag worden regelmatig en al je spieren ontspannen. Je baby is in deze fase stil en beweegt niet. De duur van deze fase is circa 6 minuten.

Fase 4: NREM4

Fase 4 is de laatste fase van de diepe slaap. Je hartslag en ademhaling zijn nu op z’n laagst. Als je in deze fase wakker wordt, ben je helemaal in de war. De duur van deze slaap is circa 16 minuten. Ook in deze fase is de baby stil en beweegt hij niet.

Fase 5 REM-slaap

In fase 5 is er erg veel hersenactiviteit en bewegen je ogen snel. Op dit moment ben je aan het dromen. Je ademhaling en hartslag zijn onregelmatig en je bloeddruk gaat omhoog. De duur van deze fase is ongeveer 21 minuten.

Een baby komt in fase 1 aan het begin van de slaapcyclus en gaat dan naar fase 2, dan naar 3, dan naar 4, dan terug naar 3, dan 2 en dan pas naar de REM-slaap (fase 5). Deze cycli kunnen meerdere keren tijdens de slaap optreden. Baby’s kunnen ontwaken als ze van een diepe slaap naar een lichte slaap overgaan en in de eerste paar maanden moeite hebben om weer in slaap te vallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in