Samen Zwanger - Slaaptips voor jonge ouders

Je kunt het schema van je baby niet veranderen. Maar je kunt de kwaliteit van de slaap die je krijgt in 10 eenvoudige stappen verbeteren.

Zeg nee

Drink geen cafeïne of alcohol in de late namiddag en avond. Meer dan een of twee glazen wijn of bier kunnen je ’s nachts rusteloos maken. Houd in gedachten dat chocolade, sommige medicijnen en veel frisdranken ook cafeïne bevatten.

Doe wat oefeningen

Overdag trainen kan je helpen om ’s nachts te slapen, maar stop minstens drie uur voor het slapengaan. Je lichaam heeft tijd nodig om te ontspannen na een energieke training.

Houd je slaapkamer koel

Houd je slaapkamer op een aangename temperatuur, houd het donker en zorg dat je geen lawaai kunt horen. De meeste mensen slapen beter in een koele kamer.

Doe een dutje

Een kort dutje overdag kan de alertheid verbeteren, je geheugen aanscherpen en de symptomen van vermoeidheid verminderen. Probeer ongeveer 20 minuten te dutten, niet langer.

Doe niet te hard je best om te kunnen slapen

Als je na 30 minuten niet kunt slapen, blijf dan niet teveel wiebelen en draaien in bed. Sta op, ga naar een andere kamer en luister naar rustgevende muziek of lees totdat je je slaperig voelt. Je kunt jezelf niet dwingen om in slaap te vallen als je er niet klaar voor bent.

Bed is om naar bed te gaan

Gebruik je bed voor slaap en seks. WhatsAppen, e-mailen of tv kijken kun je het beste ergens anders doen. Probeer je hoofd leeg te maken en maak je in bed geen zorgen over je dagelijkse problemen.

Blijf weg van slechte gewoonten

Als je ’s avonds bijvoorbeeld op de bank in slaap valt, ga dan lekker in bed liggen voordat dat gebeurt. Veranderen van gewoonte door op een plek te slapen die niet je bed is, kan leiden tot slaapproblemen.

Eet lichte maaltijden

Eet geen zware of pittige maaltijd kort voor het naar bed gaan. Als je trek krijgt voordat je gaat slapen, kies dan iets met veel koolhydraten, zoals een kom ontbijtgranen, toast of een banaan.

Maak je niet te druk

Als gedachten je wakker en angstig houden, bewaar dan een kladblok bij je bed en noteer je zorgen. Op deze manier kun je je zorgen van je ‘afschrijven’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in