Samen Zwanger - Spelen met je baby

Je baby zal zich in zijn eerste jaar verbazend snel ontwikkelen. Soms lijkt hij van de ene op de andere dag al nieuwe vaardigheden te leren. Het zal niet lang duren voordat je kronkelende, hulpeloze kindje weet hoe hij zich moet omrollen, zitten, kruipen, staan ​​en lopen.

De onderstaande spelletjes helpen je om je baby aan te moedigen om het beste uit zijn nieuwe vaardigheden te halen terwijl hij ze ontdekt.

Welke spelletjes zijn het beste voor baby’s jonger dan drie maanden?

Na-apen

Je baby houdt ervan om je gezicht te kunnen zien en dit spelletje zal zijn visuele vaardigheden ook helpen verscherpen. Houd je baby vlakbij je, omdat hij zich het beste kan concentreren op objecten die ongeveer 20 cm tot 35 cm van zijn gezicht staan of liggen. Als hij in je ogen staart, kun je bijvoorbeeld steeds je tong uitsteken. Herhaal dit circa elke 20 seconden. Het zal ongeveer een minuut duren voordat je merkt dat hij zijn kleine tong steeds wil uitsteken. Ook zal hij andere gezichtsuitdrukkingen proberen te imiteren, zoals een brede glimlach of een open mond.

Kietel liedjes

Zodra je baby wat ouder is, speel je op het ritme van kinderliedjes met zijn voeten of handen. Houd hem op je schoot en maak zijn  tenen of vingers voorzichtig los terwijl je zingt. Herhaal het liedje een paar keer totdat hij begint te giechelen omdat hij zenuwachtig op het gekietel aan het einde van de liedjes wacht. Eenvoudige rijmpjes zijn geweldig voor het verbeteren van het geheugen van je baby.

Rol en rek

Je baby zal binnenkort zijn hoofd een (paar) seconden kunnen optillen als hij op zijn buik ligt. Als hij zich gelukkig voelt in deze positie, rol je een felgekleurde bal voor zijn ogen heen en weer, ongeveer 60 cm van zijn lichaam af. In het begin zal hij zich waarschijnlijk concentreren op het kijken naar de bal en zich naar de bal uitrekken. Dit zal zijn nek-, arm- en beenspieren helpen versterken. Laat hem merken dat je trots op hem bent en knuffel hem als het niet lukt en zodra hij gefrustreerd raakt.

Welke spelletjes zijn het beste voor baby’s jonger dan zes maanden?

Pak mij dan

Bevestig een klein, zacht stuk speelgoed aan een felgekleurd lint. Laat dat bungelen voor je baby. Wanneer hij zijn hand uitstrekt en het probeert aan te raken of te pakken, laat hem dan merken dat hij het goed doet. Dit zal hem helpen om zijn oog-handcoördinatie te verbeteren. Het kiezen van een piepend speeltje kan je baby een extra reden geven om het speelgoed vast te grijpen. Wees altijd voorzichtig en houd het lint buiten het bereik van je baby als hij (even) alleen is.

Kletskous

Voer een gesprek samen! Je baby houdt van de interactie met jou. Naarmate hij meer gaat babbelen, kun je hem aanmoedigen door op zijn gebabbel te reageren. Ga tegenover je baby zitten en herhaal de geluiden die hij maakt. Bijvoorbeeld: Als hij ‘aah’ zegt kun je kort daarna ook ‘aah’ zeggen. Moedig hem ook aan om jou na te apen. Je kunt ook een nieuw geluid toevoegen aan een bekend geluid, bijvoorbeeld ‘aahh-baaaah’. 

Welke spelletjes zijn het beste voor baby’s jonger dan negen maanden?

Poppenshow

Maak enkele eenvoudige handpoppen door de vingers van oude handschoenen af ​​te knippen. Geef elk vingertopje oren, ogen en een mond door er stukjes vilt op te lijmen of door ze eenvoudig met een viltstift te tekenen. Laat je baby zien hoe je hem kunt laten zingen, dansen, kietelen en knuffelen. Hij zal het leuk vinden en het stimuleert zijn verbeelding.

Erin en eruit

Je baby houdt ervan om alles leeg te maken, inclusief laden, tassen en portefeuilles. Verander dit in een spel dat je allebei kunt spelen. Vul een grote kom met veilige, interessante voorwerpen, zoals blokken, klein zacht speelgoed en rammelaars. Help je baby om de kom te legen en weer te vullen. Op deze manier leert hij de grootte, vorm en gewicht van spullen aan.

Welke spelletjes zijn het beste voor baby’s jonger dan 12 maanden?

Schop de bal

Je baby hoeft niet te lopen om plezier te hebben met een bal. Pak hem op en slinger hem naar voren zodat zijn benen of voeten contact maken met de bal. Door dit te doen kun je hem helpen tegen de bal aan te trappen. Door zijn benen te slingeren, versterken zijn buik- en beenspieren.

Kijk naar mij!

Je baby houdt ervan om je te imiteren. Als hij ziet dat je bezig bent om je haar te borstelen of je gezicht af te vegen, zal hij proberen om je na te doen. Je kunt dit uitbreiden tot een leuk spel door dingen te doen die hij makkelijk na kan doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in