Samen Zwanger - Tepelkloven

Tepelkloven zijn kleine scheurtjes in de tepel, waardoor die erg pijnlijk kan worden. Het komt vaak voor dat moeders pijnlijke tepels hebben in de eerste dagen van borstvoeding. Maar het hebben van een ernstige of langdurige pijn is niet iets wat je zou moeten verwachten of verdragen. Borstvoeding moet leuk zijn voor jou en je baby. Als dat niet het geval is, is dit een teken dat je een aantal dingen moet veranderen, met de hulp van je verloskundige of lactatiekundige. 

Oorzaak

Aanleggen is moeilijk

Het verkeerd aanleggen is de meest voorkomende oorzaak van pijnlijke tepels. Als je baby niet goed aan wordt gelegd, moet hij harder zuigen, waardoor de tepel te ver naar voren komt. Je tepel wordt vervolgens tegen zijn harde gehemelte geknepen, wat pijnlijk voor je zal zijn. Om ervoor te zorgen dat je baby goed is aangelegd, controleer je of je borst recht voor zijn mond zit. Hij zal zijn mond wijd open moeten doen om je tepel de achterkant van zijn mond te laten bereiken, dichtbij het zachte gehemelte. Je tepel wordt dan beschermd tegen de druk en wrijving door de tong van je baby tijdens de voeding. Je mag je tepel niet zomaar uit zijn mondje trekken. In plaats daarvan breek je de zuigkracht door voorzichtig je vinger in zijn mondhoek en boven zijn tong te steken. De kraamverzorgende kan je doorverwijzen naar een lactatiekundige als dit helpt.

Als je tepels barsten of bloeden, probeer dan een kleine hoeveelheid van een gezuiverde lanolinezalf op de tepels te smeren. Met deze behandeling genezen je tepels zonder een korstje te vormen. Het is niet nodig om de zalf voor de voedingen te verwijderen.

Te korte tongriem

Als je baby een te korte tongriem heeft, zal zijn tong vastzitten aan de bodem van zijn mond. Als hij zijn tong niet veel kan bewegen, is het mogelijk dat je baby geen volledige voedingen uit je borst kan zuigen. Hij kan zich niet goed vastklemmen aan je borst en glijdt steeds weg. Hij zal vaak eten, maar niet genoeg in gewicht aankomen. Vraag je arts of verloskundige om de tong van je baby te controleren.

Een te korte tongriem kan eenvoudig worden behandeld bij jonge baby’s. De korte tongriem kan namelijk ingeknipt worden. Deze behandeling kan echt een verschil maken in het voeden.

Spruw

Als je tepels pijnlijk zijn na een periode van pijnloos eten, en je voelt brandende of stekende pijn in je borsten, dan heb je mogelijk spruw op je tepels. Spruw is een schimmelinfectie. Je arts kan een schimmelwerende behandeling voor jou en je baby voorschrijven. Als je spruw op je tepels hebt, zal het ook in de mond van je baby komen, of je het nu wel of niet kunt zien. Beide zullen tegelijkertijd behandeld moeten worden, zodat de infectie niet blijft voortduren.

De ziekte van Raynaud

Je kunt de ziekte van Raynaud hebben als je tepels wit worden bij blootstelling aan koude lucht, of als je het koud hebt. De doorbloeding is tijdelijk slecht. Je kunt ook een stekende of brandende pijn voelen. Tijdens de aanval van Raynaud zorgen spierspasmen in de slagaderwanden ervoor dat de bloedvaten zich verkleinen, waardoor de bloedtoevoer naar je tepels wordt onderbroken. Daardoor gaan deze onder andere tintelen, worden ze wit en voelen ze verdoofd aan.  Als je de ziekte van Raynaud hebt, kan het nuttig zijn om borstvoeding te geven in een warme kamer. Je kunt ook proberen een warme douche te nemen of na de voedingen warme washandjes op je borsten te leggen. Regelmatige lichaamsbeweging en het omgaan met je stressniveaus kunnen ook helpen om je symptomen te verbeteren. Raadpleeg je arts of een lactatiekundige om andere oorzaken uit te sluiten.

Dermatitis of eczeem

Als je ontstoken tepels hebt die jeuken, kan dit een teken zijn van dermatitis of eczeem. Dit kan worden veroorzaakt door crèmes, lotions of zeep die je huid irriteren. Zwemmen in chloorhoudend zwembadwater kan soms ook pijnlijke, jeukende tepels veroorzaken. Was je borsten alleen met water en raadpleeg je arts als de symptomen niet verbeteren.

Borstvoeding tijdens de zwangerschap

Je tepels kunnen gevoelig zijn als je borstvoeding geeft en weer zwanger bent. Als je tepels echt pijnlijk worden, kun je proberen om een ​​gezuiverde lanolinezalf of crème te gebruiken om ze te kalmeren.

Pijn door voedingsbeha

Als je voedingsbeha te strak zit, zal dit druk uitoefenen op je tepels. Probeer grotere of comfortabelere bh’s te dragen. Sommige borstvullingen en plastic voeringen in beha’s laten je huid niet ademen en vangen te veel vocht op, wat het probleem kan verergeren.

Zullen de pijnlijke tepels mijn baby beïnvloeden?

Hoewel het voor jou pijnlijk is, heeft het hebben van tepelkloven geen invloed op je baby. Het is echter meestal een teken dat de borstvoeding niet goed gaat. Als je baby niet goed vastzit, stopt hij misschien met eten voordat hij genoeg melk heeft. In dit geval moet je op de volgende waarschuwingssignalen letten:

  • Komt niet genoeg aan;
  • Brengt een lange tijd op je borst door;
  • Wil vaak gevoed worden;
  • Maakt klikkende geluiden tijdens het voeden;
  • Erg onrustig na de voedingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in