Samen Zwanger - Topping and Tailing, opfrisbeurt voor je baby

De eerste dagen na de geboorte van je baby doe je hem wellicht liever nog niet in bad om de huid zo lang mogelijk te beschermen. Om je baby toch schoon te houden kun je een snelle opfrisbeurt geven: ‘topping and tailing’ wordt dat genoemd.

In de eerste week na de bevalling kan de huidsmeer of ‘vernix’, het witte laagje dat op de huid kleeft, het beste zo lang mogelijk blijven zitten. Vernix beschermt namelijk tegen ziektemakers en uitdroging en geeft een lekkere geur aan pasgeborenen. Een dagelijks badje is überhaupt niet nodig voor baby’s, ze worden niet snel vies en bovendien kan een dagelijks bad bij sommige baby’s een droge huid veroorzaken. Een gezonde manier om je baby schoon te houden zonder hem uitgebreid te hoeven badderen is ‘topping and tailing’. Deze snelle wasbeurt van ‘kop en staart’ is zo gepiept en houdt je baby fris.

Topping and tailing

Topping and tailing is een werkwijze die in Engeland veel wordt toegepast. Het houdt in dat je de baby’s gezicht, nek, handjes en billetjes met katoenen watten schoonmaakt. Voordat je met topping and tailing begint zorg je dat de kamer warm is en je alle benodigdheden bij hand hebt: schone kleertjes, schone luier, een teiltje of gootsteen gevuld met warm water, voldoende katoenen watten en een handdoek of hydrofiele doek.

Stappenplan

  • Houd je baby op je knie of leg hem op een aankleedkussen. Trek zijn kleding uit en wikkel hem in de handdoek. Je kunt de luier eventueel nog aanhouden tot je de billetjes gaat wassen, om ongelukjes te voorkomen.
  •  Doop de watten in het water (zorg ervoor dat het niet te nat wordt) en veeg voorzichtig rond de ogen van je baby. Gebruik een nieuw watje voor elk oog, zodat je geen plakkerigheid of infectie van het ene oog naar het andere overbrengt.
  • Gebruik een nieuw stukje watten om rond de oren van je baby te reinigen. Veeg over de oortjes en vervolgens achter de oortjes, die gebieden kunnen melkrestjes bevatten of zweterig worden. Kom niet in het oortje met een wattenstaafje, want dan kun je het trommelvlies beschadigen.
  • Was de rest van het gezicht, de hals en de handen van uw baby op dezelfde manier. In huidplooien, zoals in de nek en de handpalmen, kunnen opgedroogde melk en vuiltjes zich ophopen. Open de plooitjes voorzichtig om het vuil te verwijderen en dep ze altijd goed droog.
  • Trek de luier uit en was de billetjes van je baby met nieuwe watjes en warm water. Dep de huid heel voorzichtig droog. Vergeet niet om tussen de huidplooien ook droog te deppen.
  • Nadat het gezicht, de nek, de handjes, de billetjes en eventuele andere plekken waar viezigheid zich heeft verzameld schoon zijn gemaakt en goed zijn afgedroogd, kun je de baby aankleden.
  • Het helpt je baby te ontspannen als je blijft praten terwijl je hem wast. Topping and tailing is een geweldige methode voor bonding en je zult merken dat jij en je kindje samen heerlijk kunnen genieten van dit wasmoment.

 

Bron: Mamaenzo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in