Samen Zwanger - Vaccinaties

Nederland kent geen vaccinatieplicht; je mag zelf beslissen welke vaccinaties je baby krijgt. Toch zijn deze vaccinaties erg belangrijk, omdat ze beschermen tegen (ernstige) infectieziekten. Als je aan het Rijksvaccinatieprogramma deelneemt, krijg je voor iedere vaccinatie een oproepkaart. Deze moet je meenemen naar het consultatiebureau, waar de vaccinaties gegeven worden. De volgende vaccinaties zijn voor baby’s beschikbaar: 

DKTP-Hib-HepB-vaccinatie

Dit vaccin beschermt je baby tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, hib-ziekten en hepatitis B.

Pneumokokkenvaccinatie

Dit vaccin beschermt je baby tegen pneumokokkenziekte. Deze vaccinaties worden tegelijk met de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie gegeven. 

Gemiste vaccinaties

Als je baby één van de prikjes in een serie heeft gemist vanwege ziekte of een andere reden, maak je dan geen zorgen. Je arts zal doorgaan met het toedienen van de serie vanaf het moment waar hij was gebleven. Sommige artsen zullen je een tussenbezoek laten afleggen met een verpleegster om bij te praten. Vergeet je arts niet in te lichten als je baby een prikje heeft gemist. (De dokterspraktijk houdt de gegevens nauwkeurig bij, maar het is een goed idee om hetzelfde te doen.) Het is nog steeds veilig en effectief om het vaccin te krijgen als je baby lage koorts of een verkoudheid heeft. Vraag advies aan je arts als je baby:

  • Hoge koorts of een nieuwe ziekte heeft;
  • Een immuunstoornis of –deficiëntie heeft of als hij medicijnen neemt die in verbinding staan met zijn immuunsysteem;
  • Epilepsie heeft;
  • Een temperatuur van 40,5 graden Celsius of hoger heeft, convulsies (stuipen) heeft of ontroostbaar huilt.

Vroeg geboren baby’s en baby’s met een laag geboortegewicht (minder dan 2,5 kilogram) moeten hetzelfde schema volgen voor vaccinaties als voldragen baby’s, tenzij je arts je wat anders adviseert.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tevens krijg je bij elke vaccinatie een foldertje mee, waarin meer informatie over de vaccinatie staat. Ook legt een medewerker van het consultatiebureau vóór de vaccinatie uit wat er gaat gebeuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in