Samen Zwanger - Veel praten met je kind loont

Het loont de moeite om veel te praten met je kind. Jonge kinderen van wie de ouders veel met hen praten, hebben waarschijnlijk betere cognitieve vaardigheden.

Dat blijkt uit een grote nieuwe studie van onderzoekers van de universiteit van York. Zij ontdekten een verband tussen kinderen die veel gesproken taal horen van volwassenen en het niveau van non-verbale capaciteiten als redeneervermogen, numerieke vaardigheden en ruimtelijk inzicht.

De onderzoekers kregen een uniek inzicht in het leven van peuters door bij ruim honderd twee- tot vierjarigen een audiorecorder in de kleding te bevestigen. Drie dagen lang zestien uur per dag volgden de wetenschappers alle gesprekken tussen ouders, andere verzorgers en de kinderen. Ook werd de ouders gevraagd om testjes te doen met hun kinderen om hun cognitieve vaardigheden te testen.

Hoofdonderzoeker Katrina d’Apice vertelt: “We ontdekten dat de hoeveelheid woorden die volwassenen met de kinderen spraken positief verband houdt met hun cognitieve vaardigheden. Het onderliggende mechanisme is nog onduidelijk. Het kan zijn dat blootstelling aan taal meer leerkansen biedt voor kinderen, maar het zou ook kunnen dat intelligentere kinderen meer woorden ontlokken aan de volwassenen in hun omgeving.”

De onderzoekers concluderen verder dat kinderen die veel gesprekken voeren met volwassenen een betere taalontwikkeling hebben. Ze kennen meer woorden en gebruiken gevarieerdere zinnen.

 

Bron: Welingelichte Kringen, door Jeannette Kras

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in