Samen Zwanger - Veilig samen onderweg

Vergeleken met vroeger zijn auto’s vele malen veiliger. Was Volvo ooit baanbrekend bezig door als eerste heupgordels in zijn auto’s te monteren, nu is er een hele reeks veiligheidsvoorzieningen aan boord om op terug te vallen. Veilig samen onderweg  dus. Met je baby in zijn passende kinderzitje.

Wie kinderen in de auto wil meenemen moet zich aan Europese regels houden. Die schrijven onder meer voor dat kinderen kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd, passend autozitje moeten zitten dat is voorzien van het label ECE 44/03 of ECE 44/04. Daarop zie je of het zitje past bij de lengte en het  gewicht van het kind. Je ziet kinderzitjes steeds vaker voorin naast de bestuurder tegen de rijrichting in gemonteerd. Velen zien dit als de veiligste methode, zolang je de airbag daar hebt uitgeschakeld.

Goed bevestigen

Om je baby veilig mee te nemen in de auto kun en mag je dus niet zonder een kwalitatief goed en zo stevig mogelijk bevestigd autostoeltje. Maar juist bij dat bevestigen, meestal met gebruik van de autogordel, gaat het  nog wel eens mis. Zolang een stoeltje kan schuiven zit je kindje, hoe goed het zelf ook in het stoeltje vast zit, niet safe. Bij uitwijken, hard remmen of erger nog een botsing, komen enorme krachten vrij. Een schuivend stoeltje kan de gevolgen daarvan verergeren.

Isofix-stoeltjes

Om dit probleem te omzeilen zijn er internationaal gestandaardiseerde Isofix-stoeltjes. Die bevestig je niet met de autogordel, maar klik je eenvoudig vast aan Isofix-bevestigingspunten. Die vind je in auto’s met een i-Size label. De bijpassende i-Size kinderzitjes herken je aan hun goedkeuringslabel:  UN-ECE R129, met daarop (handig!) de lengte van het kind in kledingmaten.

Vergelijkingstests

Op de websites van onder andere de Consumentenbond en de ANWB vind je vergelijkingstests van stoeltjes en complete flexibele systemen van merken als Maxi-Cosi, Römer en Kiddy, waarbij je het stoeltje bijvoorbeeld ook op een wandelwagen kunt klikken. Ook kun je daar (en op de websites van de stoeltjesfabrikanten zelf) zien welk kinderzitje voor jouw merk en type auto beschikbaar is en/of wordt aanbevolen.  Doe er je voordeel mee om straks veilig samen onderweg te zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in