De eerste drie jaren (plus de prenatale fase) zijn heel belangrijk voor de darmen en daarmee de gezondheid van het kind, want dan wordt als het ware de blauwdruk voor de darmen gemaakt. Deze periode is ook van grote invloed op de gezondheid op latere leeftijd. Hoe fijn is het dan dat we onze kinderen de eerste jaren nog dicht bij ons hebben, zodat wij als ouders zelf invloed hebben. Bijvoorbeeld op wat ze binnen krijgen aan voeding, zodat we mee kunnen bouwen aan die gezonde basis!

Prenatale fase

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je onder andere veel groenten en fruit eet. Deze leveren belangrijke vezels welke je darmflora doen floreren. Hoe meer variatie in voeding, hoe meer variatie er ook ontstaat in je darmflora. Een gevarieerde darmflora verhoogt de kans op een goede gezondheid en verlaagt de kans op overgewicht!

Bevalling

Tijdens een natuurlijke bevalling komt de baby in aanraking met je vaginale flora en ontlasting. Dit zorgt voor een eerste aangroei van de darmflora bij de baby. De lactobacillen via de vaginale flora en de enteroccocus en e.coli via de ontlasting. Deze laatsten zijn de zogenaamde aerobe bacteriën. Deze vreten de zuurstof weg en leggen zo een laagje aan in de darmwand, waardoor de overige bacteriën daarna ook goed kunnen nestelen. Als jouw darmflora in orde is, dan geef je je kind deze mooie basis mee.

Borstvoeding

Tijdens de borstvoeding wordt de volgende groep bacteriën aangemaakt. Dit zijn met name de bifidobacteriën en nog meer lactobacillen. Deze bacteriën produceren onder andere zuren, waardoor ziekmakende bacteriën niet kunnen gedijen. De baby krijgt de bacteriën via de melk binnen, maar ook via de tepelhof. Dus zorg ervoor dat je het gebied rond je tepels niet té schoon houdt, daar gedijen de bacteriën goed op! Naast dat moedermelk vol zit met antistoffen, zit er ook ureum in. Deze maakt dat de gezonde bacteriën zich snel kunnen vermenigvuldigen. Dit houdt pH-waarde relatief laag, waardoor er weinig ruimte is voor ziekmakende bacteriën. Het beste is om de eerste 6 maanden exclusief borstvoeding te geven.

Eerste hapjes

Als de baby ter wereld komt, zijn de darmpjes nog poreus. Pas rond de 6 maanden is de darmwand gedicht. Dat is ook het meest geschikte moment om met bijvoeding te starten, omdat de darmwand dan sterk genoeg is en niet aangetast zal worden door de nieuwe soorten voeding. De vezels uit groenten en fruit zijn voeding voor de bacteriën en zorgen voor hun explosieve groei. Je gaat merken dat de poep dan ook anders gaat ruiken en een andere substantie krijgt. Probeer ook hier weer zoveel mogelijk te variëren.

Dreumes en peutertijd

Variatie in groenten en fruit zorgt voor meer variatie in de darmflora (zoals hierboven al beschreven. Gebruik volwaardige onbewerkte producten als verse (of diepvries) groenten en fruit, vis, vlees, eieren, yoghurt, olie. Laat de pakjes en zakjes zoveel mogelijk staan. Varieer ook in de diverse soorten granen. Kies voor brood met een extra lange rijstijd (bij de meer authentieke bakkers te krijgen). De gluten, fytinezuur en andere stofjes, worden door de lange rijstijd vóór-verteerd, waardoor ze door de darmen beter verwerkt kunnen worden. De reden dat er nu zoveel mensen gluten-intolerant zijn, is dat er te vaak brood en pasta wordt gegeten, welke niet voldoende verwerkt in de darmen terecht komt. Dit kan klachten veroorzaken

Wat als je het niet allemaal in de hand hebt

Helaas loopt alles niet altijd zoals je zou willen. Een natuurlijke bevalling is niet altijd een mogelijkheid, soms slaat de borstvoeding niet aan en ook die antibiotica kuur kan soms toch echt nodig zijn in die eerste levensjaren. Dit heeft allemaal effect op de darmflora van je kind. Gelukkig zijn kinderen flexibel en is er met probiotica, darmtherapie en voeding een hoop te herstellen. Ga niet zelf sleutelen, maar zoek een goede darmtherapeut die je hierbij kan ondersteunen. Want die eerste blauwdruk kan je ten slotte maar één keer aanleggen.

Bron: Monique Bos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in