Samen Zwanger - Waarom wijzen baby's

De meeste baby’s beginnen met hun vingers te wijzen op dingen tussen de 9 en 14 maanden oud. Tot nu toe is het nog vrij onduidelijk waarom het in deze ontwikkelingsfase opduikt, afgezien van om het leren van talen te stimuleren. Na veel onderzoek denken onderzoekers er nu meer over te weten dan voorheen en een duidelijk antwoord te kunnen geven op de vraag: Waarom wijzen baby’s?

De sleutel is aanraking. Dit is een belangrijke bevinding omdat dit een voorheen onbekend element van taal is.

Cathal O’Madagain van de École Normale Supérieure in Parijs en een team van Europese experts schrijven in de samenvatting van de studie: “Aanwijsgebaren spelen een fundamentele rol in de menselijke taal, maar tot nu toe weten we niet waar deze gebaren vandaan komen.”

Eerder werd gedacht dat wijzen zou kunnen beginnen met ergens naar reiken, maar O’Madagain en zijn team denken daar nu anders over.

“Bij het reiken, hebben baby’s de vingers uitgestrekt. Je ziet de kenmerkende wijsvinger niet uitsteken.”

Op basis van een hypothese dat wijzen voortkomt uit de wens om aan te raken, voerde het team drie experimenten uit met mensen van 18 maanden tot volwassenen.

“We ontdekten ten eerste dat kinderen en volwassenen, wanneer ze naar iets wijzen, ze hun vingers niet zo maken als een pijl die een doel zoekt. In plaats daarvan was het alsof ze het probeerden aan te raken. Ten tweede ontdekten we dat wanneer ze wijzen naar iets  onder een hoek, de deelnemers hun polsen draaiden in de hoek van het doel waarnaar ze wijzen, precies zoals wanneer ze het doel probeerden aan te raken. Ten slotte ontdekten ze dat jonge kinderen wijzende gebaren interpreteren alsof ze pogingen waren om dingen aan te raken, niet als zijnde pijlen.”

De onderzoekers zeggen: “Deze resultaten bieden het eerste substantiële bewijs dat wijzen in contact ontstaat.”

O’Madagain zegt: “Dit stelt ons in staat om een ​​heel ander verslag van de oorsprong van wijzen samen te stellen – dat wil zeggen dat wijzen voortkomt uit verkennende aanraking,”

Dit stelt de baby in staat om ‘gezamenlijke aandacht’ te verkennen, wat een ontwikkelingsmijlpaal is waarbij ze met een andere persoon op een object focussen.

 

Bron: Essential Baby

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in