Samen Zwanger - Zijn jullie klaar voor nog een kind

Alleen jij kunt deze vraag beantwoorden. Voordat je deze beslissing neemt, moet je goed nadenken, zoals het plannen wanneer je wilt stoppen met het gebruik van anticonceptie en uitzoeken of je nog steeds kinderopvang kunt betalen.

Sommigen zeggen dat het kiezen of jullie een tweede kind willen nog moeilijker is dan bij het eerste. Je hebt het dan namelijk niet alleen over het krijgen van een baby, maar over het veranderen van je gezinsdynamiek. Bij elk nieuw kind moet je nadenken over hoe die baby je levensstijl, financiën, werk, relaties en natuurlijk ook je andere kind(eren) zal beïnvloeden. En als je luistert naar wat andere ouders zeggen, kan het uitbreiden van je gezin met één kind meer je werklast verdubbelen. Dit zijn enkele overwegingen om over na te denken voordat je een nieuwe baby in je leven verwelkomt:

Timing en ideale gezinsgrootte

Natuurlijk heeft vrijwel iedereen – van artsen en wetenschappers tot je vrienden en buren – een mening over de timing van het krijgen van een baby en de ideale gezinsgrootte. Sommige stellen geven er de voorkeur aan minstens enkele jaren te wachten. Op die manier krijgen je andere kinderen veel individuele aandacht van je en zijn ze oud genoeg om te begrijpen hoe een ander kind de dingen zal veranderen. Anderen zien een voordeel om het leeftijdsverschil zo minimaal mogelijk te houden, zodat de kinderen speelkameraadjes van elkaar kunnen worden. Weeg de voor- en nadelen af ​​en neem vervolgens je eigen beslissing.

Je levensstijl

Heb je een leuke routine met je andere kinderen? Heb je een goed kinderopvangsysteem opgezet? Kan iedereen eindelijk de hele nacht doorslapen? Misschien bent je wel zover dat jij en je partner weer tijd voor elkaar hebben. Misschien ben je weer aan het werk en ben je daar erg tevreden over. Dit zijn allemaal belangrijke factoren als je erover denkt om nog een kind te nemen. Overweeg of je de tijd en energie hebt die een baby nodig heeft en of je kinderen klaar zijn om een broertje of zusje te verwelkomen.

Financiële situatie

Geld is niet alles, maar het helpt zeker als je een gezin sticht. Het is een goed en handig idee om ruimte te hebben in je maandbudget voordat je een ander kind verwekt. Overweeg ook je werksituatie. Veel vrouwen vinden het moeilijker om full- of parttime te werken zodra er een tweede of derde kindje deel van het gezin gaat uit maken. Kun je je het wel veroorloven om te stoppen met werken? Of heb je genoeg geld voor de kinderopvang als je blijft werken?

Leeftijd

Helaas speelt je leeftijd een belangrijke rol in je zwangerschap. Als je ouder wordt, word je ook steeds minder vruchtbaar. Het kan dus moeilijk worden als je nog twee kinderen wilt die niet zoveel verschillen qua leeftijd. Overleg met je partner rond welke leeftijd jij graag kinderen wilt.

Je hart

Natuurlijk kun je met een notitieboekje alle voor- en nadelen doorlopen, maar het belangrijkste is dat je naar je hart luistert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in