Samen Zwanger - Zonnesteek

Een zonnesteek is een levensbedreigende aandoening die optreedt wanneer een persoon extreem oververhit raakt. Baby’s en jonge kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor een zonnesteek. Je baby kan een zonnesteek krijgen als hij bijvoorbeeld te warm wordt buiten bij warm weer, vooral als hij uitgedroogd raakt of als hij te heet gekleed is.

Rijden in een auto – of je baby achterlaten in een geparkeerde auto, WAT JE ECHT NOOIT MAG DOEN – brengt hem ook in gevaar. Een zonnesteek kan namelijk ook optreden in een auto, omdat de binnentemperatuur sneller oploopt en (veel) hoger is dan buiten.

Symptomen

Je zult merken dat je baby ongewoon dorstig of moe is, of dat zijn huid koel en vochtig is. Als hij oud genoeg is, kan hij gaan klagen, gaan liggen of last hebben van maagkrampen. Als je baby een zonnesteek heeft opgelopen, kan hij last van de volgende symptomen hebben:

 • Een temperatuur van 39.4 graden Celsius of hoger, terwijl hij niet zweet;
 • Hete, rode en droge huid;
 • Snelle hartslag;
 • Rusteloosheid;
 • Verwarring;
 • Duizeligheid;
 • Hoofdpijn (waardoor hij geïrriteerd kan raken);
 • Braken;
 • Snelle, oppervlakkige ademhaling;
 • Lethargie (ziekelijke slaapzucht). Je baby kan niet zoals gewoonlijk reageren als je bijvoorbeeld zijn naam noemt of hem kietelt;
 • Bewusteloosheid;
 • Ook moet je letten op tekenen van uitdroging.

Maatregelen

Als je baby een zonnesteek heeft opgelopen, moet je zijn lichaamstemperatuur zo snel mogelijk verlagen. Tijd is van essentieel belang – een kind met een ernstige zonnesteek kan gemakkelijk zijn bewustzijn verliezen. Bel eerst 112. Kleed dan je baby uit en leg hem neer op een koele plek. Als je buiten in de zon bent, zoek dan wat schaduw, maar verplaats hem liever indien mogelijk naar een koele kamer. Terwijl je op de ambulance wacht, houd je zijn lichaampje koel met een washandje of een ander doekje dat gedrenkt is in water. Je kunt een elektrische ventilator gebruiken of iets in zijn richting waaieren, zoals een tijdschrift. Praat geruststellend tegen je baby om hem kalm te houden. Geef hem niets te drinken.

Is de zonnesteek niet heel ernstig, geef hem dan veel borst- en flesvoeding en als hij 4 maanden of ouder is een beetje water. Misschien wil je hem ook een koel bad geven en hem de rest van de dag binnenshuis houden. Als zijn toestand niet snel verbetert, breng hem dan naar je arts of de spoedeisende hulp (SEH).

Voorkomen

Er is niet veel nodig voor oververhitting, vooral als je baby niet aan de zomer gewend is. Kleed je baby in lichte en ruimvallende kleding. Probeer hem in de schaduw te houden als je hem naar buiten brengt en controleer of hij koel blijft tijdens autoritten. Geef hem op warme dagen meer vocht dan normaal. Als de temperatuur erg hoog is moet je je baby binnen houden als dat kan. Als het erg heet is in je huis en je niet over een airconditioning beschikt, zoek dan een koele ruimte op, zoals een openbare bibliotheek, in een winkelcentrum of in een ander openbare ruimte om van de hitte verlost te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in