Samen Zwanger - Zorgen voor de tanden van je baby

Begin, zodra je een eerste klein tandknopje in de mond van je baby ziet verschijnen, twee keer per dag met het schoonmaken van zijn tanden. Als je vroeg begint, zal je baby eraan wennen dat zijn tanden gepoetst worden.

De eerste tand van je baby zal hoogstwaarschijnlijk een onderste tand zijn, die verschijnt als hij ongeveer zes maanden oud is. De tijd dat de eerste tand van een baby verschijnt, kan echter enorm variëren. Er worden zelfs baby’s geboren met tanden. Hoe bijzonder is dat! Andere hebben nog steeds geen tanden tegen de tijd dat ze één jaar oud zijn. Je baby zal uiteindelijk 20 melktanden hebben, die allemaal zichtbaar zouden moeten zijn tegen de tijd dat hij ongeveer twee en een half jaar oud is. Het lijkt misschien erg ver weg, maar het is het beste om door te gaan met het poetsen van de tanden van je baby tot hij zeven jaar is. Tegen die tijd zou hij zijn eigen tanden moeten kunnen poetsen.

Moet ik een tandenborstel kopen voor mijn baby?

In het begin kun je het gemakkelijker vinden om de tanden van je baby schoon te maken met een stuk schoon gaas of mousseline. Wikkel het om je vinger, doe er een klein beetje tandpasta op en wrijf het rond de tanden van je baby. Als je liever een tandenborstel voor je baby gebruikt, kies dan voor een kleine met zachte nylon borstelharen. Hierdoor kun je alle delen van de mond van je baby gemakkelijk en comfortabel bereiken zodra nieuwe tanden tevoorschijn komen. Kijk ook op de verpakking om te zien voor welke leeftijd de borstel is ontworpen. Vervang de tandenborstel van je baby regelmatig, ongeveer elke maand tot om de drie maanden. Als de borstelharen zich gaan uitspreiden, is dit een teken dat de tandenborstel vervangen moet worden.

Welke tandpasta is het beste voor mijn baby?

Zoek naar een tandpasta gemaakt voor baby’s en met fluoride, want fluoride helpt tandbederf te voorkomen. Controleer de verpakking op het fluoridengehalte om ervoor te zorgen dat je de juiste tandpasta voor je baby koopt.

Je hebt niet meer dan een beetje tandpasta nodig. Een dun laagje dat minder dan 75% van zijn borstel bedenkt, zal goed zijn. Moedig je baby aan om de tandpasta uit te spugen. Maak je geen zorgen als het een tijdje duurt om het onder de knie te krijgen. Kies voor een tandpasta die geen lekkere smaak heeft, zodat je baby leert dat tandpasta geen voedsel is. Het inslikken van grote hoeveelheden fluoride kan de tanden beschadigen, kan je baby zelfs ziek maken en zorgen voor diarree.

Hoe maak ik de tanden van mijn baby schoon?

Probeer eraan te wennen dat je de tanden van je baby twee keer per dag poetst. Doe het één keer in de ochtend en één keer voor het slapengaan (na het laatste drankje of maaltijd), op een tijdstip dat past bij je gebruikelijke routine.

Maak met de tandenborstel kleine, zachte, cirkelvormige bewegingen en concentreer je op het gebied waar de tanden en het tandvlees samenkomen. Vergeet niet dat het tandvlees van je baby nu nog erg zacht zal aanvoelen, dus doe voorzichtig en zachtaardig. Als je klaar bent, zorg er dan voor dat je baby de overtollige tandpasta uitspuugt, maar spoel zijn mond niet met water. Als er wat resten tandpasta achterblijven op de tanden, werkt de tandpasta beter.

Je kunt ook proberen om je baby zijn eigen tandenborstel te geven, want op deze manier heeft hij er zelf controle over en dat kan hij als prettig ervaren. Heeft hij je hulp nog nodig, laat hem dan zijn tanden even ‘napoetsen’ nadat jij zijn tanden grondig hebt gepoetst. Meer begeleiding nodig? Je tandarts of mondhygiënist helpt je graag verder.

Wanneer moet ik mijn baby naar de tandarts brengen?

Neem eerst je baby mee naar je eigen tandartsafspraken. Op die manier leert hij de bezienswaardigheden, geluiden, geuren en routine van je tandarts kennen. Als je bang bent om naar de tandarts te gaan, maak dan in plaats daarvan een aparte afspraak voor je baby. Dan zal hij je angsten in ieder geval niet oppikken. Neem je baby mee voor zijn eerste tandheelkundige controle als zijn melktanden doorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in