Baby’s houden van en moeten zuigen, dus ontmoedig het niet. Misschien heb je al ontdekt dat een fopspeen wonderen doet om je baby te helpen kalmeren. Je baby kan zelfs in staat zijn om zijn duim of vingers te vinden om zichzelf te kalmeren. Onderzoekers raden aan om een fopspeen te geven tijdens het dutje en naar bed gaan, op basis van bewijs dat het gebruik van een fopspeen het risico op wiegendood kan verminderen. Dat gezegd hebbende, is het niet nodig om de fopspeen opnieuw in zijn mond drukken als deze eruit valt zodra je baby slaapt of om je baby te dwingen er een te gebruiken als hij er niet van houdt.
Het creëren van een band
Sommige moeders praten al vanaf het begin over een onmiddellijke en volledige liefde. Dat is het heersende beeld geworden van hoe ‘binding’ zou moeten zijn. Maar voor meer dan de helft van de nieuwe moeders duurt het langer om een goed gevoel te hebben. Je relatie met je kind is niet zo anders dan met andere relaties; het kan tijd kosten en er kunnen veel interacties nodig zijn om de band te laten groeien. Dus je hoeft je niet schuldig te voelen als je naar je langverwachte baby kijkt en het gevoel hebt dat je naar een kleine vreemdeling staart. In zekere zin is hij dat. Geef het de tijd en uiteindelijk zul je je geen leven meer zonder hem kunnen voorstellen.
Postpartum depressie
Als deze gevoelens na enkele weken van afzijdigheid of zelfs wrok blijven bestaan, lijd je mogelijk aan postpartum depressie. Tien procent van de nieuwe moeders lijdt aan deze vorm van depressie, die grotendeels wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen na de bevalling. Naast langdurige gevoelens van ambivalentie over het moederschap, kun je ook last hebben van de volgende symptomen: slapeloosheid, angst, veranderingen in de eetlust en gedachten over het toebrengen van schade aan jezelf of je baby. Postpartum depressie heeft niets te maken met je conditie als moeder biochemische veranderingen waar je weinig controle over hebt. Bel nu je gynaecoloog, arts of verloskundige en wacht niet tot je postpartum check-up. Hoe eerder je hulp zoekt, des te sneller je je beter voelt.
Meer informatie over: Koliek
Als je baby zonder aanwijsbare reden hard en lang blijft huilen, kan hij last hebben van koliek. Alle baby’s huilen meer in de eerste drie maanden van hun leven dan op enig ander moment, maar bij koliek is dat anders. Sommige artsen definiëren het volgens de regel van drie: drie uur aan één stuk huilen, tenminste drie keer per week en gedurende tenminste drie weken op rij. Dit begint meestal tussen de 3 en 6 weken na de geboorte en komt vaak plotseling in de avonduren voor. Veel baby’s zullen intens huilen, niet in staat om te worden gekalmeerd, hun vuisten balanceren en hun benen optrekken. Elke baby is anders, maar de koliek verdwijnt meestal na ongeveer 3 maanden.
Oorzaak
De oorzaak van koliek is nog niet helemaal zeker. Sommige mensen denken dat het te wijten is aan het onvolwassen spijsverteringsstelsel van de baby of aan voedselallergieën. Anderen geloven dat de oorzaak misschien een zich nog steeds ontwikkelend zenuwstelsel of het temperament van een baby is, waardoor hij gemakkelijk te sterk gestimuleerd kan worden. Een andere theorie is dat koliek soms wordt veroorzaakt door een onbalans van gezonde bacteriën in de darmen. Onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen met koliek verschillende microflora in de darmen hebben.
Het is een goed idee om met je arts te praten over het huilgedrag van je baby. Hij kan andere mogelijke oorzaken uitsluiten, zoals darmproblemen of urineweginfecties, en hij zal willen controleren of je baby normaal eet en groeit. Hij zal je ook helpen om de beste behandeling voor je baby te bepalen als hij koliek heeft.
Troosten
Elke baby is anders en heeft een manier waarop hij getroost kan worden, dus misschien moet je met een paar technieken experimenteren om te ontdekken wat het beste werkt. Hier zijn enkele suggesties om een kalmerende omgeving te creëren die lijkt op hoe het leven was in je baarmoeder – knus, warm en ontspannend:
- Baker je baby stevig in een deken of draag hem in een draagzak;
- Wieg hem in je armen of in een schommel;
- Probeer hem in een rechtopstaande positie te houden, zodat hij wat van zijn darmgassen kwijt kan;
- Schakel iets in dat een luid, herhalend geluid maakt, zoals een stofzuiger, vaatwasser of wasmachine;
- Neem hem mee uit voor een autorit of kinderwagenwandeling – de beweging is rustgevend.
Andere ideeën: een warm bad, een warme warmwaterkruik of een handdoek op de maag van je baby (zorg ervoor dat de temperatuur op zijn huid comfortabel is), of een fopspeen. Sommige ouders melden dat de symptomen van hun baby’s koliek verbeteren met een vrij verkrijgbaar geneesmiddel genaamd simethicone, dat intestinaal gas kan verminderen. En bij sommige baby’s is aangetoond dat behandeling met probiotica (met name Lactobacillus reuteri) helpt bij koliek.
Het continu horen van een huilende baby kan erg frustrerend en vermoeiend zijn. Het is handig en fijn om iemand erbij te hebben die je baby af en toe kan kalmeren.