Samen Zwanger - Spruw bij baby

Spruw wordt in de volksmond mondschimmel genoemd. Deze aandoening veroorzaakt crème/witte of gele vlekken in de mond, op de lippen en op de tong van je baby. En kan zich ook verspreiden naar zijn keel, amandelen en/of slokdarm. Spruw komt het meest voor bij baby’s en peuters.

Oorzaak

Gist is een normaal onderdeel van ons spijsverteringsstelsel, maar als er een onbalans is, kan er een infectie optreden. Sommige baby’s komen voor het eerst in contact met gist in het geboortekanaal. Nadat je baby is geboren, kunnen antibiotica een geval van spruw opwekken, of jij nu het medicijn gebruikt (als je borstvoeding geeft) of je baby. Dat komt omdat antibiotica de goede bacteriën doden die de gist onder controle houden.

Sommige moeders en baby’s geven de infectie afwisselend door: Je baby kan spruw verspreiden als je borstvoeding geeft, wat resulteert in een pijnlijke schimmelinfectie op je tepels die behandeling vereist. En je kunt je baby weer besmetten met spruw als je borstvoeding geeft. Het is moeilijk om één oorzaak voor spruw te vinden. Sommige baby’s (en moeders) zijn gewoon gevoeliger voor schimmelinfecties dan anderen.

Hoe weet ik zeker dat het spruw is?

Als je alleen maar een witte laag op de tong van je baby opmerkt, zijn dit waarschijnlijk alleen maar melkresten (vooral als je ze weg kunt vegen). Maar zie je de karakteristieke witte of gele vlekken in de mond of keel van je baby, bel dan je arts. Vooral als deze vlekken pijnlijk lijken of als je baby begint te huilen wanneer je hem borstvoeding, een speen of fles geeft.

De behandeling

Je arts schrijft een schimmelmedicijn voor en het kan ongeveer twee weken duren voordat de infectie weg is. Je arts kan je ook aanbevelen om je baby paracetamol tegen de pijn te geven. Sommige baby’s met spruw ontwikkelen ook schimmel-luieruitslag. Als dat gebeurt, kan je arts ook nystatine voorschrijven voor gebruik in het luiergebied. Als je een baby met spruw borstvoeding geeft, wordt vaak aangeraden om nystatine of clotrimazol op je tepels aan te brengen, zodat jullie elkaar niet weer besmetten.

Is spruw gevaarlijk?

Nee. Maar als je baby erg kieskeurig is en zich ongemakkelijk voelt, kan spruw de voedingen belemmeren. Een hongerige baby die het pijnlijk vindt om te eten is een heel triest gezicht, en een aanval van spruw kan dan net teveel zijn. Geef je baby alle comfort die hij nodig heeft en volg de instructies van je arts voor pijnverlichting en medicatie. En onthoud dat deze infectie ook weer zal overgaan.

1 REACTIE

  1. Vanmorgen werd er contact met ons opgenomen ivm een nog te schrijven artikel over; stralen tijdens je zwangerschap en mond verzorging. Goed initiatief! Voor informatie enz verwijzen we jullie graag door naar ACTA, Amsterdam.
    Vriendelijke groeten, ass Mariska
    Tandartspraktijk G van Limborgh, Utrecht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in