Samen Zwanger - Baarmoederhalsslijm en je vruchtbaarheid

Als je zwanger probeert te worden, is het goed om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Een manier om daar achter te komen is door naar veranderingen in je baarmoederhalsslijm (ook cervixslijm genoemd) te zoeken. Naarmate je hormonen veranderen gedurende je menstruatiecyclus, variëren ook de hoeveelheid, kleur en textuur van je baarmoederhalsslijm.

Werkwijze

Je kunt je baarmoederhalsslijm controleren met schoon toiletpapier of door je schone vinger in je vagina te steken en naar je baarmoederhalsmond te reiken. Je zult waarschijnlijk meer slijm vinden na het doen van een grote boodschap (op het toilet).

Eiwitachtig: Vruchtbaar

Een paar dagen na je menstruatie merk je een toename van je baarmoederhalslijm op en merk je dat het natter en gladder wordt. Het ziet eruit en voelt aan als rauw eiwit.  Als je je vingers spreidt, kan het ongeveer 5 centimeter rekken.

Waterig: Vruchtbaar

Baarmoederhalsslijm wordt dunner en wateriger rond je ovulatie. Hierdoor kan sperma in de baarmoederhals terechtkomen. Waterig baarmoederhalsslijm is helder en druipt of loopt van je vingers af en kan je het gevoel geven dat je een klein beetje hebt gelekt.

Romig: Minder vruchtbaar

Na je eisprong is je baarmoederhalsslijm niet langer nat of glad. Bij romige slijm ben je minder vruchtbaar omdat het moeilijker is voor het sperma om je eicel te bereiken. Het slijm kan parelachtig wit of gelig zijn. Het is dik en voelt aan als lotion als je het tussen je vingers wrijft.

Kleverig: Minst vruchtbaar

In de aanloop naar je menstruatie wordt je baarmoederhalsslijm plakkerig of kleverig. Dit is het minst vruchtbare baarmoederhalsslijm, omdat het voor zaadcellen moeilijk is er doorheen te zwemmen. Het is dik en klonterig en voelt aan als lijmachtige pasta.

Je menstruatiecyclus begrijpen

Je zou een paar maanden achter elkaar kunnen ‘oefenen’ om te proberen om de veranderingen in je baarmoederhalsslijm op te merken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in