Samen Zwanger - Opties voor lesbische stellen met een kinderwens

Voor lesbische stellen met een kinderwens zijn er veel opties beschikbaar.

Spermadonatie

De spermacellen kunnen door een anonieme of bekende donor worden gedoneerd. Het nadeel van een bekende donor is dat hij het lesbische stel later kan belemmeren.

In Vitro Fertilisatie (IVF)

Bij IVF (In Vitro Fertilisatie) worden in een laboratorium jouw ei- en zijn zaadcellen bij elkaar gebracht. Om je eicellen te verkrijgen worden je eierstokken eerst met hormonen gestimuleerd, waardoor  eiblaasjes (follikels) die eicellen bevatten in je eierstokken gaan groeien. De vloeistof uit die follikels met daarin de eicellen wordt met een punctie opgezogen. Daarna worden de eicellen bevrucht met de zaadcellen, om vervolgens als embryo na drie dagen in je baarmoeder te worden geplaatst. Daar moet het zich in twee tot vier dagen in het slijmvlies aan de binnenkant van je baarmoeder nestelen. Dat klinkt eenvoudig, maar het is de meest kritische fase voordat je wel of niet in verwachting raakt.

Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI)

ICSI kan een oplossing zijn als er te weinig zaadcellen zijn voor IVF. Of als bij IVF geen bevruchting is opgetreden. Bijvoorbeeld omdat de kwaliteit van het zaad onvoldoende is voor bevruchting. Na dezelfde hormoonstimulatie als bij IVF, wordt bij een ICSI-behandeling één zaadcel met een ultradun glazen naaldje opgezogen en in één van de eicellen gebracht. Daarna wordt dit bij alle normaal uitziende rijpe eicellen herhaald. Na een succesvolle bevruchting wordt het embryo, net als bij IVF, in de baarmoeder geplaatst om zich daar in te nestelen. De slagingskans tussen een IVF- en een ICSI-behandeling is ongeveer gelijk.

Het voordeel van IVF is dat de ene vrouw de eicellen kan leveren en dat de andere vrouw ze draagt. Op deze manier kunnen beiden deelnemen aan de zwangerschap.

Eicellen invriezen en bewaren

Ben je er nog niet klaar voor om zwanger te worden, maar wil je dat wel in de toekomst, dan kun je je eicellen laten invriezen en bewaren. Deze optie is nuttig voor vrouwen die niet willen weten wie hun spermadonor is of voor vrouwen die zich druk maken over hun leeftijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in