Samen Zwanger - Ovulatietest

Waarschijnlijk heb je een groot deel van je volwassen leven doorgebracht met voorkomen dat je zwanger raakt. Maar nu je actief aan het proberen bent om zwanger te worden, kan het iets langer duren dan je had gehoopt.

Eisprong

Ovulatie is het proces dat resulteert in de afgifte van een of meer eicellen uit je eierstok. De grootste eicel die vrijkomt, wordt in de bekkenholte geduwd en belandt in de eileider. Wees je ervan bewust dat de dag van de eisprong nogal kan variëren. Gedurende de volgende 24 uur (na geslachtsgemeenschap) zal dat ei worden bevrucht als één van de bijna 250 miljoen spermacellen in elke ejaculatie erin slaagt om helemaal vanuit je vagina naar je baarmoederhals te zwemmen, omhoog door je baarmoeder naar de eileider te komen en daar de eicel binnen te dringen.

Circa 400 zaadcellen overleven deze moeizame 10 uur durende reis naar de eicel en slechts één kan daarin slagen. In de volgende 10 tot 30 uur versmelt de kern van de spermacel met de eicel. Als de spermacel het Y-chromosoom bevat, krijg je een jongetje. Als het een X-chromosoom is, krijg je een meisje. Tijdens de drie tot vier dagen durende reis van je eileider naar je baarmoeder, zal de bevruchte eicel (nu een zygoot genoemd) zich in 16 identieke cellen verdelen. Zodra het in de baarmoeder komt, wordt de zygoot een morula genoemd. Een dag of twee later zal het zich in de weelderige rand van je baarmoeder begeven en zijn verbazingwekkende groei en transformatie voortzetten.

Ovulatietests

Ovulatietests kunnen je helpen om je vruchtbare periode te berekenen. Maar er zijn geen aanwijzingen dat het gebruik van deze middelen je kansen, om op een natuurlijke wijze zwanger te worden, zal verbeteren. Regelmatige seks tijdens je cyclus is echter de beste manier om je kansen op bevruchting te maximaliseren. Een ovulatietest is een snelle, gemakkelijke en nauwkeurige manier om de eisprong vooraf te voorspellen. Hiermee kun je vanaf de allereerste maand je vruchtbare periode bepalen.

Urinegebaseerde ovulatietests testen je urine op een toename van het luteïniserend hormoon (LH). Dit gebeurt één dag tot twee dagen vóór de eisprong. Een kleine hoeveelheid LH is altijd aanwezig, maar in de een of twee dagen vóór de eisprong neemt de hoeveelheid LH ongeveer twee tot vijf keer toe, wat de ovulatie veroorzaakt. Ovulatie is het vruchtbaarste gedeelte van je cyclus. Dit is het moment waarop je het meeste kans maakt om zwanger te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in