Samen Zwanger - 6 dingen die je met moedermelk kan doen

Moedermelk wordt ook wel vloeibaar goud genoemd. En dat is niet zo gek! Want dankzij de verzachtende en anti bacteriële eigenschappen van borstvoeding is moedermelk bruikbaar voor zoveel meer dan enkel je baby te voeden.

Pijnlijke tepels

Kapotte, pijnlijke tepels met kloven is helaas een veelvoorkomend probleem bij vrouwen die borstvoeding geven. De pijnlijke tepels komen vooral voor tijdens de eerste dagen na de geboorte, wanneer de baby vrijwel continu aan de borst zit. Er zijn verschillende crèmes op de markt maar veel vroedvrouwen, lactatiekundigen en moeders zweren bij moedermelk. Druk na het voeden een beetje melk uit de tepel, verspreid het over de pijnlijke plekken en laat het dan aan de lucht drogen. De vette melk en de antibiotische eigenschappen van het moedermelk geven zeker verlichting!

Insectenbeten, uitslag en wondjes

Er zijn wisselende meningen over het gebruiken van moedermelk direct op het gezicht. Sommige ouders merken dat het de poriën van de huid van de baby verstopt en pukkels veroorzaakt. Andere ouders merken juist dat het goed werkt en smeren het dan ook graag op de huid. Heb je last van uitslag, irritatie of insectenbeten? Houd een koud ijsklontje van moedermelk op de plek en je zult zien dat het direct een stuk aangenamer aanvoelt. Moedermelk kan ook gebruikt worden om een wondje mee te desinfecteren. Een druppeltje moedermelk op een etterig wondje kan de bacteriegroei tegengaan.

Moedermelk tegen luieruitslag

We hebben al gezien dat moedermelk een wondermiddel kan zijn voor milde huidirritaties, en het goede nieuws is dat het effect van sommige van deze remedies echt is bewezen! Een onderzoek uit 2013, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatric Dermatology, wees uit dat moedermelk nét zo effectief was als bijvoorbeeld crèmes met hydrocortison voor baby’s met luieruitslag. Klopt wat moedermelk zachtjes in de huid op de pijnlijke plekken. Dep het vervolgens droog voordat je een beschermingscreme opdoet en de luier weer aantrekt.

Verbrande huid door de zon

Aloë vera is misschien wel de populairste huis- tuin- en keukenoplossing bij een zonverbrande huid. Maar naast aloë vera, honing en havermout, is er nog een 100 % natuurlijk ingrediënt waar niets tegenop kan: moedermelk. Gratis, verzachtend en nog lekker ruikend ook. Smeer het op de zonverbrande huid en je zult zien dat je huid snel opknapt!

Moedermelk tegen acné

Als je acné of een andere huidaandoening hebt, kan moedermelk een goedkope en effectieve oplossing zijn om je huid te verbeteren. Volgens Dissaya Pornpattananangkul, wetenschapper aan de Universiteit van Californië in San Diego, kan het laurinezuur helpen bij de behandeling van acné. Gebruik de moedermelk voor het slapengaan op een schone huid en breng het aan op het hele gebied waar je last hebt van acne of andere huidproblemen. Laat het vervolgens aan de lucht drogen.

IJsjes voor doorkomende tanden

Ons hart breekt als we baby’s zien die last hebben van doorkomende tandjes. We zouden de pijn zo graag willen wegnemen, maar dat is helaas niet mogelijk. Wat wel mogelijk is, is moedermelkijsjes maken. Lekker en verlichtend! Plaats een speentje in een ijsblokjesvorm, waar je vervolgens de melk bij giet. Eenmaal bevroren heeft jouw kleintje een heerlijke ijsje om op te bijten en sabbelen. De ijsjes kunnen – afhankelijk van je vriezer – 6 tot 12 maanden bewaard worden.

Door: Sherita Jager

 

Bron: Mamaenzo.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in