Samen Zwanger - 80 procent van de kinderen wordt onveilig vervoerd in de auto

Acht op de tien kinderen wordt onveilig vervoerd in de auto. Het gaat vaak mis bij het vastgespen van het kind in het stoeltje, terwijl vrijwel alle ouders denken dat ze het goed doen.

Onderzoekers van VeiligheidNL en het Erasmus MC observeerden 470 kinderen van 0 tot en met 8 jaar op drukke parkeerplaatsen van pretparken en zwembaden. In bijna alle gevallen was het foute boel. De helft van de kinderzitjes was niet goed geïnstalleerd, met het risico dat het kind met stoeltje en al door de voorruit vliegt bij een auto-ongeluk. Ook het vastgespen gebeurt zes op de tien keer niet goed. De gordel zit vaak gedraaid, volgt niet de juiste route, is niet goed vastgeklikt of de riempjes zitten veel te los.

Verontrustend

Het onderzoek is een initiatief van de Taskforce Kinderveiligheid, een samenwerkingsverband van VeiligheidNL, Erasmus MC, Maxi-Cosi en trauma- en kinderchirurg William Kramer, dat in 2013 ook al eens de proef op de som nam. Destijds zat driekwart van de 0 tot 4-jarigen niet veilig in de auto, nu is dat zelfs tachtig procent van de 0 tot 8-jarigen. Dat is verontrustend, vinden de onderzoekers. Zeker toen bleek dat 90 procent van de ouders ervan overtuigd was dat hun kind goed beschermd achterin zat.

,,Al bij een botsing met 30 kilometer per uur wordt een kind dat los in zijn stoel zit als een raket door de wagen geschoten. De klap tegen de voorstoel of door de voorruit kan fataal zijn,” waarschuwt chirurg Kramer die talloze slachtoffertjes behandelde met ernstig hoofd- en nekletsel, inwendige bloedingen en gebroken armpjes en beentjes. ,,Het leed kan enorm zijn. Oók voor de ouders.”

Eerste Hulp

Vorig jaar belandden vijfhonderd kinderen van 0 tot 8 jaar op de eerste hulp na een auto-ongeluk. Tweehonderd van hen waren jonger dan drie jaar. De autostoel is meestal van prima kwaliteit, maar de handleiding wordt niet goed gelezen of de uitleg in de winkel ontbreekt. Ook zijn ouders te tolerant, vindt Kramer. ,,Als Jantje bij het vastgespen zit te dreinen, is de stressreactie van een ouder: ‘laat hem nog maar even loszitten. Het is maar een klein stukje.’ Nóóit doen!”

Maxi-Cosi financierde een deel van het onderzoek maar was bij de uitvoering niet betrokken. ,,We hebben geen onderscheid gemaakt tussen merken van autostoeltjes,” aldus VeiligheidNL.

Het zoontje van Eva Tuin, Roan, raakte vijf jaar geleden zwaargewond toen zij tegen een boom botste. ,,Ik keek om. Mijn zoontje zat voorovergebogen in het autostoeltje, het bloed druppelde uit zijn voorhoofd. Hij was niet meer aanspreekbaar.’’ De aanblik van het bebloede gezichtje van haar 2 jaar en 4 maanden oude zoon vergeet ze niet meer. ,,Alle aangezichtsbotten waren gebroken, behalve zijn kaak en zijn neus. Hij had een schedelbasisfractuur en in zijn gehoorgang zat een breuk.’’ Hoeveel hechtingen hij had? ,,Geen idee, het zag zwart van de draadjes.’’ Zij roept nu alle ouders, opa’s, oma’s en verzorgers op meer aandacht te besteden aan het in de stoel plaatsen van kinderen. ,,Als je het kostbaarste wat je hebt vervoert, doe dit dan goed.’’

 

Bron: AD.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in