Samen Zwanger - Zo help je een zwangere te stoppen met roken

Iedereen weet dat het slecht is voor het ongeboren kind, toch blijven veel zwangere vrouwen doorroken. Hoe kun je ervoor zorgen dat een zwangere stopt? 

Bijna 1 op de 10 vrouwen rookt tijdens de hele zwangerschap. Onder de laagst opgeleide vrouwen is dat bijna een kwart (22 procent). Dat is te veel, vindt ook de Staatssecretaris van Volksgezondheid. Want roken zorgt voor een hoop ellende: het verhoogt de kans op een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, aangeboren afwijkingen en leerproblemen.

Daarom riep de staatssecretaris de hulp in van onder meer verloskundigen, kinderartsen, gynaecologen en verslavingsartsen. En ook de omgeving van de zwangere wordt aangesproken, want stoppen met roken is moeilijk, zeker als mensen om de zwangere heen blijven roken.

De overheid komt onder andere met deze vijf tips:

Hoe help ik een zwangere blijvend te stoppen met roken?

  1. Stop samen met roken: “Is je partner zwanger en gestopt met roken? Stop dan ook. Dat is voor haar makkelijker.”
  2. Stel het roken uit: “Want een zwangere vrouw die net is gestopt, moet je niet in verleiding brengen.”
  3. Rook uit het zicht: “Zien roken, doet roken. Breng een zwangere die is gestopt niet in verleiding.”
  4. Breng haar niet in verleiding: “Vraag een zwangere die gestopt is met roken niet om sigaretten voor je mee te nemen.”
  5. Maak afspraken: “Vertel anderen dat je niet meer in de buurt van zwangere vrouwen rookt. Dat helpt enorm.”

Tips om zelf te stoppen met roken:

  1. Kies een stopdatum: heb je besloten om te stoppen? Kies dan een stopdatum tussen nu en vier weken.
  2. Hulp bij stoppen: als je gaat stoppen, kun je ervoor kiezen dat helemaal op eigen kracht te doen of door extra hulp te vragen. Met hulp verdubbel of verdrievoudig je je kans om succesvol te stoppen.
  3. Kiezen van begeleiding: wil je stoppen met hulp? Kies dan een vorm van begeleiding. Wil je telefonisch contact met een coach, persoonlijk contact of in groepsverband?
  4. Andere hulpmiddelen: er zijn ook nicotine vervangende middelen en medicijnen beschikbaar.
  5. Maak een afspraak met de huisarts: wil je nicotine vervangende middelen of medicijnen gaan gebruiken? Maak dan een afspraak bij je huisarts en bespreek je plan.
  6. Bereid het stoppen goed voor: denk goed na wat voor jou werkt. Veel mensen krijgen zin in een sigaret als ze een pakje zien. Is dat ook zo voor jou? Doe dan alles wat je aan roken doet denken het huis uit, zoals alle sigaretten, asbakken en aanstekers.
  7. Zoek steun: zijn er mensen in jouw omgeving die je zouden kunnen steunen bij het stoppen?

Bron: RTL Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in