Samen Zwanger - De veiligheid van co-sleeping

Als je baby zes maanden of jonger is, adviseren deskundigen als beste slaapplaats als hij in een wieg in dezelfde kamer als die van jou en op zijn rug ligt. Dit geldt voor overdag en ’s nachts. Zelfs als je niet van plan bent om regelmatig met je baby mee te slapen, kan het voorkomen dat het gemakkelijker is als je hem in je bed haalt om hem te troosten of te voeden. Met dit in gedachten, is het een goed idee voor jou en je partner om te weten wanneer samen slapen (co-sleeping) niet veilig is. En hoe je ervoor kunt zorgen dat je slaapkamer zo is ingericht dat je wel veilig samen kunt slapen.

Wanneer is co-slapen niet veilig?

Er zijn enkele omstandigheden waarin je nooit zou moeten proberen om samen met je baby te slapen vanwege het verhoogde risico op wiegendood (SIDS). De gevaarlijkste hiervan is in slaap vallen op een bank of fauteuil met je baby, vanwege het verhoogde risico dat je baby oververhit raakt en stikt.

Het risico voor je baby is hetzelfde, of het nu overdag of ’s nachts is. Er zijn nog andere factoren die het risico op wiegendood aanzienlijk verhogen. Deel geen bed met je baby als:

  • Jij of je partner alcohol heeft gedronken of medicijnen gebruikt die je slaperig maken. Ook bij drugsgebruik mag je vanzelfsprekend niet in één bed met je baby slapen;
  • Jij of je partner rookt of e-sigaretten gebruikt, zelfs als je nooit in bed of thuis rookt;
  • Je baby jonger dan drie maanden oud is, te vroeg is geboren (vóór de 37e week van de zwangerschap) of een laag geboortegewicht had (minder dan 2,5 kg).

Alcohol en drugs kunnen het geheugen beïnvloeden en je zou kunnen vergeten dat je baby in je bed ligt of op de bank zit. Je kunt zo diep slapen dat je niet weet dat hij bijvoorbeeld tussen jou en de rugleuning van de bank ligt. Om dezelfde reden raden experts aan dat je niet samen moet slapen als je extreem moe bent.

Is het mogelijk om co-sleeping veiliger te maken?

Soms lijkt het gemakkelijker om een ​​bed met je baby te delen, vooral als je borstvoeding geeft of als je baby het moeilijk vindt om zonder je te slapen. Maar houd rekening met de volgende veiligheidstips:

Slaap nooit met je baby op een bank of fauteuil

Dit zijn twee van de gevaarlijkste plekken waar je met je baby op zou kunnen slapen. Je baby kan vast komen te zitten tussen de kussentjes of tussen jou en de achterkant of zijkanten van de bank of stoel.

Zorg ervoor dat je matras stevig is

Een zacht of doorgezakt matras geeft ​​een groter risico dat je baby oververhit raakt of stikt. Als je bed een frame of een hoofdeinde heeft, zorg er dan voor dat de matras goed past. Je wilt geen kuilen achterlaten waar je baby in zou kunnen kruipen. Slaap ook niet samen op een waterbed, luchtbed, zitzak of een ander zacht oppervlak. Deze zijn allemaal te zacht en waterbedden kunnen diepe spleten hebben rondom het frame waarin je baby vast kan komen te zitten.

Houd beddengoed licht en minimaal

Houd beddengoed en kussens uit de buurt van het hoofd van je baby, omdat dit ertoe kan leiden dat hij oververhit raakt of stikt. Deskundigen adviseren om lichte lakens en dekens te gebruiken in plaats van een dekbed. Ook een babyslaapzak is een geschikt alternatief. Laat je baby niet op een kussen slapen en leg ook geen kussens aan beide kanten naast hem. Hij kan wegrollen of stikken in de plooien van het kussen. Als je samen met je baby slaapt, moet hij naast jou op een stevige, platte matras liggen.

Houd je baby warm, niet heet

Hoewel co-sleeping de temperatuur van de huid van je baby verhoogt, moet hij toch zijn eigen temperatuur kunnen regelen. Door bijvoorbeeld zijn hoofdje onbedekt te houden. Een algemene vuistregel is: Als de temperatuur voor jou fijn aanvoelt, vind je baby de temperatuur waarschijnlijk ook aangenaam.

Laat een baby en een peuter nooit naast elkaar slapen

Je moet je peuter alleen in hetzelfde bed laten slapen als dit onvermijdelijk is. Je peuter zal de risico’s niet begrijpen en kan bijvoorbeeld een arm op de mond of het hoofd van de baby leggen. Jij of je partner moet altijd tussen de kinderen in slapen als jullie allemaal één bed delen. Je peuter kan het moeilijk vinden om te begrijpen dat je jouw aandacht op je baby moet richten als je in bed ligt. Als dit het geval is, is het misschien gemakkelijker om de peuter ervan te overtuigen dat hij in zijn eigen bed moet slapen. Als je peuter zich verzet en de nacht een worsteling wordt, is het veiliger om je baby in plaats daarvan in een wieg bij jou in de buurt te laten slapen.

Laat je baby nooit alleen in bed liggen

Zorg ervoor dat jij of je partner altijd in bed ligt met je baby. Zelfs als je hem maar 5 minuten alleen laat, loop je het risico dat je baby uit het bed valt of zichzelf in de problemen brengt. Als geen van jullie beiden bij je baby kan zijn, is het misschien beter om hem op een veilige plaats te leggen, zoals zijn wieg, als je de kamer uit bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in