Misschien weet je al hoe je je baby gaat voeden. Heb je dat nog niet besloten, lees dan dit artikel om meer te weten te komen over de feiten en verschillen tussen borst- en flesvoeding. Dat kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen.
Wat zit er in de melk?
Borstvoeding
Borstvoeding is op maat gemaakt voor je baby en bevat water, vet, eiwitten, koolhydraten, mineralen en vitamines. Moedermelk bevat belangrijke elementen die niet in flesvoeding voorkomen, zoals hormonen, enzymen, groeifactoren, essentiële vetzuren, immunologische en niet-specifieke beschermende factoren. Moedermelk past zich aan de behoeften van je groeiende baby aan en biedt alle benodigde elementen in precies de juiste hoeveelheden.
Flesvoeding
Flesvoeding is gemaakt van koemelk die is verwerkt om het ‘geschikt’ te maken voor baby’s. Flesvoeding kan onder andere ook soja-eiwit, gestructureerde plantaardige oliën, inositol, antioxidanten en visolie bevatten. Er zijn verschillende merken zuigelingenvoeding in verschillende soorten. Als je ervoor kiest om flesvoeding te gebruiken, moet je heel voorzichtig zijn met het type melk dat je gebruikt, omdat dit de gezondheid van je baby kan beïnvloeden. Lees de teksten op de etiketten daarom altijd zorgvuldig door.
Bescherming tegen ziekte?
Borstvoeding
Baby’s die borstvoeding krijgen, ontwikkelen minder vaak infecties zoals gastro-enteritis, borstinfecties, oorinfecties en urineweginfecties. De moedermelk maakt het spijsverteringssysteem van je baby zuurder, waardoor de groei van schadelijke bacteriën wordt voorkomen en het risico op het krijgen van infecties vermindert. Moedermelk bevat ook de antilichamen die je al hebt geproduceerd en deze zullen je baby ook beschermen als dat nodig is. Onderzoek toont aan dat borstvoeding ook enige bescherming biedt tegen sommige soorten kinderkanker, wiegendood en het ontwikkelen van hartziekten op latere leeftijd.
Flesvoeding
Flesvoeding biedt je baby geen specifieke bescherming tegen ziekte. Voorzichtigheid is geboden bij het bereiden en bewaren van flesvoeding.
Voor meer informatie over het bereiden en bewaren van fles- of borstvoeding kun je contact met je arts opnemen