De kans daarop is (nog) niet zo groot, want een lutjepotje zie je lang niet overal. Maar wat is het dan? Het antwoord daarop vinden we soms in de kinderopvang. En natuurlijk ook op het internet: een lutjepotje is een babyhuisje waarin kinderen van 0 tot 4 jaar beschermd buiten kunnen slapen.
Lutjepotjes zijn leuke en knusse buitenbedjes voor baby’s, voorzien van een dakje, drie zijwanden en een verwijderbaar horrengaas aan de voorkant. Ze staan op vier stevige poten en zijn door hun solide constructie een veilige vervanger van de kinderwagen als jij je baby lekker buiten wilt laten slapen. Slapen in de frisse buitenlucht is gezond, rustgevend en goed voor baby’s. Het grote voordeel van lutjepotjes is echter dat die betere bescherming bieden tegen kleine beestjes en grotere dieren zoals de hond of de kat. En dat ze niet, zoals een kinderwagen, op wielen staan.
Buiten slapen
Dat Scandinavische landen vaak voorop lopen als het om gezondheid gaat is algemeen bekend. Daar slapen veel baby’s namelijk al buiten als ze nog maar net twee weken oud zijn. Ook als het buiten echt koud is. Natuurlijk dan wel extra warm aangekleed, maar ook weer niet tè warm want dat is ook niet goed. Het heeft er alles mee te maken dat Zweden, Noren, Denen en Finnen veel meer buiten zijn en leven dan wij, de kampeerders onder ons misschien uitgezonderd. Los daarvan, buiten slapen heeft naast het binnenkrijgen van frisse lucht nog meer voordelen: baby’s slapen buiten vaak veel langer, worden fris en vrolijk wakker, slapen ’s nachts in hun wieg of bedje meestal ook langer, terwijl het buiten slapen ook zou meehelpen bij het sneller wennen aan een vaste dagindeling.
Nederlandse oorsprong
Babyhuisjes om buiten in te slapen zijn niet nieuw. Sterker nog, ze zijn van Nederlandse oorsprong en ooit bedacht door huisarts Jitze Posthumus uit Eenrum, Groningen. In de jaren ’30 was dat. De tijd dat veel mensen in zijn praktijk in kleine benauwde huizen woonden waar de luchtkwaliteit nogal te wensen overliet. Ongezond, zeker voor baby’s. Overdag buiten slapen was de oplossing. Samen met een timmerman ontwikkelde Jitze een hokje op wielen met gaas ervoor tegen de insecten, waarin baby’s veilig buiten konden slapen en dat al snel lutjepotje (wat in het Gronings baby of klein kind betekent) werd genoemd. Na jaren van groeiende belangstelling raakten de babyhuisjes echter in de vergetelheid, maar sinds enkele jaren zijn ze terug van weggeweest. En zijn ze gecertificeerd en goedgekeurd voor de professionele kinderopvang.