Zodra je weet dat je een kindje verwacht komen veel vragen en onzekerheden naar boven voor de korte en lange termijn. Kiezen we voor katoenen of wegwerpluiers, is er een goede school in de buurt en hoeveel zakgeld geven we? Op sommige vragen zijn antwoorden te geven. Op andere dingen heb je geen invloed, zoals de oogkleur en eventuele chronische ziektes. De antwoorden op deze vragen liggen verborgen in het DNA en kun je vinden met een DNA test van je baby.
Voordelen van een DNA test
Met een simpele bloedtest kun je steeds meer informatie verkrijgen over kenmerken en de gezondheid van je kind. De DNA-test geeft duidelijkheid over kenmerken en eventuele (gezondheids)problemen die je kind vroeg of laat kan gaan ondervinden. Dit heeft natuurlijk voordelen. Zo kun je je kind op jonge leeftijd stimuleren om bepaalde kenmerken naar voren te laten komen. Als vastgesteld is dat je kind (aanleg voor) een chronische ziekte heeft kun je preventieve maatregelen nemen, een specialist bezoeken en de laatste medische bevindingen volgen. Toch zijn er ook nadelen aan de kennis die een DNA-test verschaft.
Onwelkome of onvolledige informatie
De genetische code van een pasgeborene bevat soms meer informatie over de gezondheid van je kleine dan je als nieuwe ouder kunt handelen. Sommige ziektes zijn te voorkomen of te behandelen, maar andere ziektes zijn onvermijdelijk. Het kan pijnlijk zijn om te weten dat je kind een gen heeft voor Alzheimer of een ziekte gelinkt met vroege dood, vooral als je hier niets aan kunt veranderen. De medische wetenschap is nog volop in ontwikkeling. Een DNA-test geeft op dit moment maar fracties van het totaalplaatje weer en dat geeft in sommige gevallen een vertekend beeld. De uitkomst van de DNA-test biedt daardoor geen antwoord op alle vragen en er blijven onzekerheden aan de resultaten verbonden.
Keuzevrijheid ontnemen
Naast het feit dat de DNA-test geen volledig beeld geeft en onwelkome informatie kan verschaffen, zijn er andere redenen om terughoudend te zijn. Een baby kan nog niet zelf kiezen of het de informatie die de test verschaft wil weten. Ook kunnen bepaalde resultaten ouders aansporen het kind een bepaalde richting in te sturen, terwijl de ontwikkeling van een kind niet alleen aan het DNA maar ook aan omgevingsfactoren ligt. Daarnaast is onduidelijk waar de gegevens van het DNA van je baby terecht komen en wie deze onder ogen krijgt.
Nadenken over de consequenties van de test
Op dit moment is een DNA test van je baby (nog) niet beschikbaar voor iedere pasgeborene. Wel heb je de mogelijkheid tijdens de zwangerschap gerichte DNA-onderzoeken uit te voeren, zoals de NIPT. Een aantal maanden geleden is een commerciële DNA-test voor baby’s kort op de markt geweest. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat in de nabije toekomst een standaard DNA-test bij een pasgeborene aangeboden zal worden. Het is aan te bevelen goed na te denken over de consequenties van het uitvoeren van een dergelijke DNA-analyse; er zijn voordelen, maar ook nadelen aan verbonden.
Bron: Mamaenzo.nl, door Pamela Teodosieva – Reinbergen