Samen Zwanger - Aangifte van geboorte

Je bent verplicht om je baby binnen 3 dagen na zijn geboorte bij de gemeente aan te geven. Dit moet je doen in de gemeente waar je baby is geboren. Na deze aangifte krijg je een geboorteakte van de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Ik ga het niet binnen 3 dagen redden!

Kun je de geboorte van je baby niet binnen 3 dagen aangeven, bijvoorbeeld omdat het weekend is of omdat de feestdagen in die periode vallen, raak dan niet in paniek. Je kunt dit altijd aangeven, zodat je een uitstel van 2 dagen krijgt.

Wie?

De vader of niet-biologische moeder zijn verplicht om de baby aan te geven. De ‘echte’ moeder is bevoegd om de aangifte te doen. Als deze mensen de geboorteaangifte niet kunnen voltooien, dan moeten (verplicht) andere personen de aangifte doen. Dit is een persoon die aanwezig was bij de geboorte van het kind, de bewoner van het huis waarin het kind is geboren of het hoofd van het ziekenhuis. In het laatste geval kan een medewerker ook tot hoofd gemachtigd worden. Doen deze mensen ook geen aangifte? Dan regelt de burgermeester van de desbetreffende gemeente de geboorteaangifte.

Wat moet ik meenemen?

Je hoeft niks mee te nemen, tenzij je vóór de geboorte het kind hebt erkend of een naam hebt gekozen. De akte van erkenning of naamskeuze moet dan meegenomen worden, omdat deze gegevens in de geboorteakte verwerkt worden.

Inhoud geboorteakte

De geboorteakte wordt gemaakt op basis van de aangifte. In deze akte staan de gegevens van het kind en zijn ouders. Het is een officieel document dat geldt als bewijs van geboorte en de afstamming van de ouders.

Kosten

Er zijn geen kosten aan de geboorteaangifte verbonden. Tenzij je een kopie van de geboorteakte wilt.

Eigen gemeente

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente waarin je kindje is geboren, want ieder gemeente heeft een eigen werkwijze en verlangt andere dingen van haar burgers.

Bron: Rijksoverheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in