Als je ervoor kiest om in een ziekenhuis te bevallen, beval je poliklinisch.
Poliklinisch bevallen gebeurt in het ziekenhuis, maar dan met je eigen verloskundige erbij. Je kiest er zelf voor om poliklinisch te bevallen. Er is dus geen medische reden en daarom is er geen gynaecoloog bij. Na de bevalling ben je meestal binnen 24 uur thuis. Ook als je thuis zou bevallen, maar je tijdens de weeën bedenkt dat je toch naar het ziekenhuis wilt, is poliklinisch bevallen nog steeds mogelijk.
Voor- en nadelen
Voordelen zijn onder meer dat medische pijnstilling voorhanden is (maar dat de bevalling dan wordt gedaan door de verloskundige of arts van het ziekenhuis) en dat je bij plotseling optredende medische complicaties niet alsnog naar het ziekenhuis moet. Ook mag je partner tijdens de gehele bevalling aanwezig zijn. Een nadeel is dat de sfeer in een ziekenhuis minder huiselijk is.
Als je meer wilt weten over poliklinisch bevallen, kun je een van de voorlichtingsavond bijwonen. Dan krijg je uitleg over de bevalling en zie je meteen hoe zo’n kamer er nou uitziet. Vraag je verloskundige naar de voor- en nadelen. En je zorgverzekeraar naar wat wel en niet wordt vergoed. Punt van aandacht hierbij is de aansluiting tussen tijdstip van thuiskomst en het moment waarop de kraamzorg begint.