Samen Zwanger - Ademhalingstechnieken

Een ritmische ademhaling tijdens de bevalling zal de hoeveelheid zuurstof die beschikbaar is voor jou en je baby maximaliseren. Ademhalingstechnieken kunnen je ook helpen om weeën op te vangen, waardoor je achteraf meer tevreden zult zijn over het verloop van de bevalling.

Als je gespannen en bang bent, wordt je ademhaling oppervlakkig en snel. Je schouders worden richting je oren opgetrokken en je nek- en schouderspieren voelen strak en stijf aan. Als je in paniek raakt, begin je te ademen, zuig je de lucht in je longen en adem je kort en scherp uit.

Goede ademhaling

Probeer even je ogen te sluiten. Concentreer je op je ademhaling en merk hoe ritmisch die is. Je ademt in, dan is er een korte stilte, en dan adem je uit. Je uitademing komt overeen met je inademing qua lengte en diepte, en je pauzeert even voordat je longen de volgende ademhaling naar binnen trekken. Het is belangrijk om je ademhaling ritmisch te houden. Laat de inademing niet langer worden dan de uitademing. Als je erg sterke weeën hebt, wordt je ademhaling oppervlakkig. Daar is niets mis mee, zolang je ademhaling niet steeds sneller gaat.

Ademhalingstechnieken

Probeer deze ontspanningstechnieken tijdens de zwangerschap te oefenen. Als je aan deze technieken went, gebruik je ze gemakkelijker en voelen ze natuurlijker als je aan het bevallen bent:

  • Denk aan het woord ‘relax’. Het heeft twee lettergrepen, ‘re’ en ‘lax’. Terwijl je inademt, denk je aan ‘re’. En als je uitademt aan ‘lax’. Als je uitademt, probeer dan eventuele spanningen in je lichaam los te laten. Focus op de spieren waarvan je weet dat ze gespannen raken als je gestrest bent. Denk, elke keer als je uitademt, aan  het woordje ‘lax’. Je moet je vooral focussen op het uitademen;
  • Tijdens het ademhalen kun je ook tellen. Terwijl je inademt, tel je langzaam op tot 3 of 4, of welk cijfer dan ook waar jij je goed bij voelt. Terwijl je uitademt, tel je weer tot drie of vier. Je zult merken dat het prettiger is om tot 3 of 4 te tellen;
  • Probeer in te ademen door je neus en uit te ademen door je mond. Misschien vind je het nuttig om een ​​geluid te maken bij de uitademing, zoals ‘ooooh’ of ‘aaaah’;

Het is nooit te laat om ademtechnieken aan te leren. De artsen die tijdens de bevalling voor je zorgen, kunnen je ook helpen bij het gebruik van ademhalingstechnieken, zelfs als je ze nog nooit eerder hebt gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in