Samen Zwanger - Afwijkingen bij de geboorte door zonnebrandcrème

Smeren moet je leren, zeker in de zomer. We zijn er allemaal mee opgegroeid: als je de zon in gaat, dan moet er een likje SPF op de huid. Alles voor een goede bescherming. Maar laat nou juist in zonnebescherming een stofje zitten dat niet zonder gevaar is: oxybenzone. Volgens nieuw onderzoek kan het zelfs gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen.

De stof ‘oxybenzone’ deed al eerder behoorlijk wat stof opwaaien. Nu gaat er niet misschien gelijk een belletje rinkelen, maar dit bestandsdeel vind je terug in onder andere zonnebrandcrèmes. De stof is jarenlang goedgekeurd, maar met de komst van nieuw onderzoek zal dat misschien wel veranderen.

 

De ziekte van Hirschsprung

Volgens een nieuwe studie dat is gepubliceerd in Reproductive Toxicology, kan deze stof het risico op afwijkingen bij de geboorte van een baby vergroten en dan specifiek de ziekte van Hirschsprung, oftewel HSCR. Door deze aangeboren aandoening hebben patiënten last van een dikke darm en kunnen ze ontlasting zeer moeilijk kwijt. Ook pasgeboren baby’s kunnen hier ernstig last van krijgen. Het gevolg hiervan is dat er veel operaties nodig zijn, waarschijnlijk jarenlang.

De onderzoekers testten 423 Chinese patiënten en hun moeders. Van deze groep hadden 101 patiënten de diagnose HSCR gekregen, hadden 103 patiënten operaties nodig voor andere spijsverteringsstoornissen en waren er 219 patiënten gezond. Wat ze vonden was opmerkelijk. Er was een duidelijke link te zien tussen moeders die een medium tot een hoge concentratie oxybenzone in hun urine hadden en hun kinderen die HSCR hadden.

Verstoorde hormoonhuishouding

Uit eerder onderzoek is al eens naar voren gekomen dat oxybenzone kan leiden tot een verstoorde hormoonhuishouding en een verhoogd risico op en endometriose. Omdat oxybenzone klein genoeg is om zich makkelijk te verplaatsen door de huid en de placenta, raden de onderzoekers daarom aan dat zwanger vrouwen zonnebrandcrèmes met deze stof zoveel mogelijk vermijden.  Dat geldt ook voor vrouwen die proberen zwanger te worden.

Hoe je dit kan vermijden? Kijk goed of er op het label van je zonnebrandcrème ingrediënten staan zoals titanium oxide of zinc oxide. Deze kun je gewoon gebruiken.

 

Bron: Mamaenzo.nl – door Marleen Staal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in